Markov trg postaje štićeni prostor

Markov trg postaje štićeni prostor

(Foto: Boris Jagačić)

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici dopunila Uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja čime je prostor Markova trga određen kao štićeni prostor prve kategorije.

Podsjetimo, na Markovu trgu je od 12. listopada, nakon ranjavanja policajca i propucavanja zgrade Vlade, ograničen pristup i kretanje građana, a slijedom navedenog događanja sada je donesena i dopuna Uredbe.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako se time stvara pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa. Na taj način želi se smanjiti mogućnost izravnog pristupa i ugrožavanja sigurnosti osoba i objekata.

»Pri tome se ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju«, napomenuo je Božinović.

Dodao je da bi pristup i kretanje i dalje bio omogućen svim osobama kojima je to nužno – zaposlenicima, dužnosnicima, zastupnicima, sucima Ustavnoga suda, osobama koje stanuju u zoni ograničenog pristupa, vjernicima koji posjećuju Crkvu sv. Marka i osobama s poteškoćama u kretanju.

Regulacija prometa na području Gornjeg grada neće se mijenjati za vozila javnog prijevoza i vozila građana. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni