Markotić: Zbog mutacije virusa i dalje je nužan oprez

Markotić: Zbog mutacije virusa i dalje je nužan oprez

(Foto: Vlada RH)

Stožer civilne zaštite RH danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izvijestio da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno samo 174 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 2369 osoba.

Na bolničkom liječenju su trenutno 1742 pacijenta, 139 bolesnika je na respiratoru. U protekla 24 sata je preminulo 39 bolesnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da je od 12. siječnja do 18. siječnja u Hrvatskoj zabilježeno 29 % manje novooboljelih nego u tjednu prije toga, od 5. do 11. siječnja.

Hrvatska je tako s 14-dnevnom incidencijom od 288,9 novozaraženih na 7. mjestu zemalja s najnižom incidencijom u Europskoj uniji. Međutim, još uvijek imamo visoku smrtnost, pa smo po stopi smrtnosti na milijun stanovnika na 8. mjestu po najvišoj incidenciji smrtnosti u Europskoj uniji.

Istaknuo da je najveća incidencija u Međimurskoj županiji, a najniža u Istarskoj.

Do sada su protiv koronavirusa cijepljene 46.202 osobe, a u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji njih 4757.

Capak je najavio kako danas dolazi i nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17.550 doza. One će se djelomično upotrijebiti za docjepljivanje stanovništva koje kreće danas, a djelomično za šire cijepljenje.

Ravnateljica Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da manji broj novooboljelih doveo je do toga da je bolnički sustav pod manjim opterećenjem. No upozorila je kako i dalje moramo biti oprezni zbog mutacije virusa koji je u nekim zemljama Europe, pa i u okruženju Hrvatske doveo do visokog porasta oboljelih u kratko vrijeme.

Istaknula je da još uvijek nije donesena odluka o zatvaranju Arene u Zagrebu kao tercijalnog centra za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa, iako se o tome razmišlja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da postojeće mjere istječu 31. siječnja i da će se aktivno razgovarati o epidemiološkoj situaciji.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni