Markotić i Prica Oreški kandidatkinje za Zagrepčanku godine

Markotić i Prica Oreški kandidatkinje za Zagrepčanku godine

(Naslovna fotografija: Alemka Markotić, izvor: bfm.hr)

Za nagradu »Zagrepčanka godine« koju dodjeljuje Gradska skupština pristiglo je 12 prijedloga, među kojima su je i onaj KBC-a Zagreb i Vijeća Mjesnog odbora Budenec, koji za tu nagradu predlažu prof. dr. Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«.

Nadležni skupštinski Odbor za javna priznanja će Gradskoj skupštini predložiti jednu jedni od njih, a sada su poznata i imena svih kandidatkinja. Predsjednik Odbora je ujedno i predsjednik Skupštine Mislav Herman (HDZ), a njegovi članovi su: Milan Bandić (BM 356), Renato Petek (Nezavisni), Dubravka Brezak Stamać (HDZ), Ševko Omerbašić (BM 365), Mario Župan (HDZ), Josip Šestak (HSLS), Mladenka Pašalić Patarčec (SDP) i Sanja Steiner (BM 365).

Portal Index prenosi da HDZ želi da se Markotić proglasi Zagrepčankom godine. Natječaj za ovogodišnje priznanje raspisan je prije nešto više od mjesec dana, a priznanje sa sobom povlači i 50.000 kuna novčane nagrade.

»Markotić je za Zagrepčanku godine predložio KBC Zagreb na čijem je čelu istaknuti HDZ-ovac Ante Ćorušić«, piše Index. Ravnateljstvo KBC-a Zagreb i ravnatelj Ante Ćorušić u svom prijedlogu, među ostalim, ističu da je Markotić tijekom COVID-19 pandemije dala nemjerljivi doprinos u razumijevanju te bolesti i kontroli njenog širenja te je prva upozorila da je u pandemiji pobol i smrtnost ženske populacije veća nego u muškoj populaciji.

No među kandidatkinjama se našla i Bandićeva bliska suradnica, bivša misica i stomatologinja Natalija Prica Oreški, koju za Nagradu predlaže Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Prica Oreški je predsjednica Odbora za mladež, članica Mandatnog povjerenstva i članica Odbora za predstavke i pritužbe pri Gradskoj skupštini.

Susret kardinala Bozanića s gradonačelnikom Bandićem u svibnju 2020., kojem je nazočila i gradska zastupnica Natalija Prica Oreški (prva s desna) / Foto: zagreb.hr

Gradski ured za zdravstvo predložio je istaknutu kliničku psihologinju i psihoterapeutkinju prof. dr. Gordanu Buljan Flander.

Gradski ured za kuluturu predložio je pak glumicu Branku Cvitković, a njezinu kolegicu Kseniju Pajić Gradsko dramsko kazalište Gavella.

Udruženje obrtnika grada Zagreba za »Zagrepčanku godine« predlaže Spomenku Krebsz, a Hrvatska glazbena unija pjevačicu Zdenku Kovačiček.

Među kandidatkinjama su i radijska novinarka Ivana Radaljac Krušlin, povjesničarka Andrea Feldman, grafička dizajnericu, bibliotekarka i informatologinja Sanja Bachrach Krištofić.

Arhitektnosnki fakultet je predložio svoju profesoricu Zrinku Barišić Marenić, dok je Učiteljski fakultet nominirao povjesničarku Andreu Feldman, a Vijeće gradske četvrti Podsljeme magistru politologije Vedranu Malec. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni