Marko Sladoljev: Želim razbiti mit da je Zagreb samo Cvjetni trg i Tkalča

Marko Sladoljev: Želim razbiti mit da je Zagreb samo Cvjetni trg i Tkalča

»Moje biračko tijelo je ono tijelo koje ne izlazi na izbore i kojima se politika zgadila i mislim da je to baza iz koje mogu vući svoje birače. U prvom redu, to su mladi koji smatraju da smo svi političari isti, a upravo taj stereotip želim prvi razbiti«

Razgovarao: Matej Knežević
Snimio: Ognjen Karabegović

Zagreb 20. svibnja bira pedeset i osmog gradonačelnika. U ovogodišnju utrku ulazi osmero kandidata. Jedan od njih je i bivši član Bad Blue Boysa i vjeroučitelj, a današnji saborski zastupnik MOST-a Marko Sladoljev. Zagrebačkoj javnosti ostao je upamćen po tome što se sa svojim istomišljenicima bori za Nogometni klub Dinamo, kroz ideju jedan član – jedan glas. Marko Sladoljev za sebe voli reći kako je vedra i vesela osoba, no smatra kako nije profesionalni političar, budući da mu još u tom polju nedostaje profesionalnog obrazovanja. Iako je još uvijek veliki i vatreni navijač Dinama, zbog svojih političkih obaveza, sve rjeđe posjećuje voljeni stadion.

Zašto se uključio i kakve promjene nudi svojim sugrađankama i sugrađanima, pročitajte u intervjuu koji je dao za ZG-magazin.

Zašto ste se baš vi, gospodine Sladoljev odlučili kandidirati za Zagreb?

Oduvijek sam se želio boriti za svoj rodni grad, a ujedno sam i rođeni Zagrepčanin, koji je prošao sve kvartove i do pojave MOST-a se nisam bavio politikom. S druge strane, za razliku od protukandidata, nisam sudjelovao strukturama vlasti. Konačno, želim razbiti mit da je Zagreb samo Cvjetni trg i Tkalča.

Ističete, u mnogim dosadašnjim razgovorima, kako veliki problem za grad Zagreb predstavljaju predstavnici mjesnih odbora?

Baš je ovih dana Gradska skupština izglasala trostruko povećavanje njihovih naknada. Smatram da je to pljuska građanima Zagreba, budući da držim da se oni ondje druže za naš novac, koji nije malen. Riječ je oko 26 milijuna kuna godišnje, a moja stranka usmjerili bi taj novac prema vrtićima i školama. Napominjem da će svi moji stranački kolege u mjesnim odborima biti volonteri.

Prije, ali i nakon izbora sklapaju se brojne koalicije. Jeste li već razmatrali mogućnost s kim želite ići u pregovore, a koga želite izbjeći?

“Svi moji stranački kolege u mjesnim odborima će biti volonteri”

Mi smo jedina opcija koja je rekla da nećemo ići u koaliciju s Milanom Bandićem, a poslije izbora ćemo vidjeti budući da nam u Zagrebu, ideološke i svjetonazorske podjele ne predstavljaju problem te nam je jedini interes, interes građana grada Zagreba.

Tko je vaše biračko tijelo, gospodine Sladoljev?

Moje biračko tijelo je ono tijelo koje ne izlazi na izbore i kojima se politika zgadila i mislim da je to baza iz koje mogu vući svoje birače. U prvom redu, to su mladi koji smatraju da smo svi političari isti, a upravo taj stereotip želim prvi razbiti.

Koje je vaše viđenje Holdinga u cijelosti? Pitam to jer ste istaknuli kako se jako puno troši na odvjetnike, tajnike i IT usluge. Kako mislite riješiti spomenuti problem?

Ako mene izaberu građani Zagreba, upravu ću ja ljude u Holdingu birati javnim natječajem. Nama iz MOST-a je u interesu, ako osvojimo vlast, da objavimo sve ugovore Grada Zagreba s javnim i privatnim osobama, kroz interaktivnu kartu s informacijama, kome Grad iznajmljuje prostor i po kojoj cijeni.

Dotakli smo se u jednoj mjeri netransparentnosti, što je po vašem sudu upitno oko izgradnje crkve na Savici?

Smatram, ne samo kao vjeroučitelj, da grad treba imati i mjesta koja imaju ne samo duhovno značenje, ali svaka gradnja pa tako i crkve treba biti transparentna, tako da svi budu upućeni što će se u njihovom kvartu događati. Da se jasno iskomuniciralo s lokalnim stanovništvom, ova problematika ne bi dobila na značaju. Druga bitna stavka je kako se u posljednjih šesnaest godina, odnosno u vladavini Milana Bandića, nije povećala tramvajska trasa, iz jednostavnog razloga što nije postojala jasna vizija. Osim toga, želio bih istaknuti, kako Zagrebu nije potreban metro, budući da je on preskupa investicija, a mi ako dobijemo na izborima nećemo ulaziti u tako velike projekte.

Što je s prometnom infrastrukturom? Znamo kako se u Zagrebu u takozvanim »špicama« zakrče ključne prometnice, primjerice Zeleni val i druge. Na koji biste način riješili ovaj problem?

Kada govorimo o prometu, onda ga je nužno sagledati u cjelini i njegovom rješenju. Tu podrazumijevam biciklistički, željeznički, javni prijevoz i automobilistički. O svemu bi razgovarao s ključnim akterima, kao što su primjerice Sindikat biciklista. Iako je Sindikat biciklista nepolitička organizacija, poslušat ću njihove savjete.

Kako gledate na gospodarenje otpadom u Zagrebu s obzirom na odlagalište u Jakuševcu i gdje tu vidite ključne probleme?

Grad Zagreb mora početi što prije s recikliranjem, budući da je trenutna situacija ne izdrživa. To se najviše ogleda u manjku kontejnera, a to kod ljudi izaziva gubljenje motiva, kada uoče da se otpad koji se treba razvrstavati trpa u isti kamion. Nadodao bih i to kako je Jakuševac poguban za Grad Zagreb s financijske strane, ali i ekološke strane. Naglasio bih daje poguban s ekološke strane, budući da se njime onemogućuje razvoj OPG-ova, a posljedično i na naše tržnice jer će naša hrana biti zahvaćena spomenutim otrovima.

Na koji način Grad može pomoći mladima i što će biti vaš prvi potez?

Zagreb definitivno treba potpomagati mlade na mnoge načine. U prvom redu mladima, ali i mladim obiteljima treba pomoći kroz različite subvencije, stipendije. Osim toga, naša je ideja primarno da osnovnoškolci i srednjoškolci dobiju besplatne instrukcije od studenata i umirovljenih profesora u mjesnim klubovima. Što se daljnjeg obrazovanja tiče, Zagreb mora imati i ulagati u svoj kampus na Borongaju. On može postati zagrebački Harvard. No nažalost od njega se prelako odustalo. Osim toga, mi iz MOST-a, želimo napraviti za mlade street work out parkove, budući da su u takve parkove minimalna ulaganja, a tako ćemo mlade izvući iz kafića. Osim toga, ideja nam je napraviti trim stazu na Jarunu, a sve u cilju rekreacije.

Treba primijetiti i nepobitnu činjenicu da je kultura, zanemarivana u Zagrebu. Zbog čega je tome tako?

Milan Bandić je zahvaljujući svojom dugogodišnjom službom zavladao svim institucijama, pa tako i kulturom. Primjera radi, na našoj će se listi pojaviti i Siniša Ružić koji je na svojoj koži osjetio što znači biti nepodoban u kulturnoj politici. On je otkako se uključio u MOST izgubio sve kazališne gaže. U Zagrebu nedostaje i više urbanih i kulturnih mjesta. Jedan od takvih mjesta je i kultna Jabuka, koja se mora zaštiti, kao i Saloon. Uzmimo i za primjer Zagrebački Velesajam, koji bih trebali prepustiti zagrebačkoj alternativnoj sceni, budući da se radi o velikom broju neiskorištenih prostora.

Konačno, dotaknut ćemo se i sporta? Sami ste navijač Dinama, kako vi gledate na sportsku scenu u Zagrebu?

Sport u gradu Zagrebu je devastiran, ovdje se ne radi samo o Dinamu. Nemojmo zaboraviti da ovdje imamo nekoć slavne klubove kao što su Košarkaški klub Cibona, o Odbojkaškom klubu Mladosti, koja je nekoć bila najtrofejniji klub u Europi , a žalosno je da on danas jedva spaja kraj s krajem. S druge strane, Bandića interesira zemljište u Kranjčevićevoj, pa je zato zainteresiran i za NK Zagreb. Ono što je važno za zaključiti da se Grad Zagreb ne brine za svoje sportske institucije. Kad smo kod Dinama, Nogometni klub Dinamo treba socios model, odnosno jedan član jedan glas, a trenutnu Skupštinu smatram nelegitimnom, budući da ona ne može provesti spomenuti model. Žalosno je da Grad Zagreb nije prepoznao taj model.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni