Markić: Trebamo osigurati da saborski zastupnici budu odgovorni biračima, a ne strankama

Markić: Trebamo osigurati da saborski zastupnici budu odgovorni biračima, a ne strankama

„Više od 25 posto glasova su nezasluženi, a svaki četvrti glasač daje glas zastupniku koji to ne zaslužuje“, rekao je Planinić i dodao kako je prag od pet posto, koji stranke moraju proći u određenoj izbornoj jedinici previsok za Hrvatsku. On se doatknuo i pitanja nepravilnosti oko izbornih jedinica, na koja je upozorio i Ustavni sud. „No to se ignorira. Referendum je jedino moguće rješenje. Ulazak u Sabor time nije zajamčen niti predsjedniku stranke“, rekao je Planinić.

Valentina Vukoje

Inicijativa “U ime obitelji” najavila je kako će od 21. rujna do 5. listopada započeti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim se želi promijeniti izborni sustav, odnosno da se njime neka izborna načela unesu u Ustav Republike Hrvatske, s ciljem demokratizacije izbornog sustava i političkih stranaka u Hrvatskoj. To je pitanje bilo glavna tema današnjeg okruglog stola, koji se u organizaciji Udruge Promatrač i Centra za europske studije Fakulteta političkih znanosti održao u prostorima Fakulteta političkih znanosti.

 „Izborni sustav nije najbolji, no on je ipak osigurao stabilnost. Imamo dovoljno ekonomskih problema i ne trebaju nam politički“, odgovorio je SDP-ovac Peđa Grbin predstavnicima inicijative “U ime obitelji”

Peđa Grbin (SDP) je istaknuo kako je njegova stranka već više puta govorila o ovom pitanju te da se problem izbornog zakonodavstva ne smije promatrati parcijalno već sustavno. „Moramo znati što želimo postići reformom izbornog sustava“, istaknuo je Grbin i dodao kako su vladajući već počeli raditi na nekim pitanjima koja se odnose na izborni sustav, a to su promjena medijskih pravila o praćenju kampanja te izmjena Zakona o referendumu. „Uočili smo problem s postojećim medijskim pravilima jer se predviđa sustav `svima isto vremena´. Birači na takav način nisu imali priliku dobiti vjerodostojnu predodžbu o kandidatima tijekom medijske promidžbe“, rekao je Grbin te se dotaknuo i Zakona o referendumu.  Rekao je da su tu uočene brojne manjkavosti, koje će se nastojati ispraviti novim zakonom.

Velikim strankama ne odgovora snižavanje izbornog praga

Davorin Mlakar (HDZ) je prenio stajalište svoje stranke premo kojem se pitanje izbornog zakonodavstva ne može riješiti referendumom. „Svaki izborni sustav pati od dobrih ili loših strana. Svjesni smo da naš izborni sustav nije idealan“, naglasio je Mlakar i naveo koje su to stvari s kojima njegova stranka nije zadovoljna. Tako je naglasio kako je trenutačna Vlada odgovorna za to što je iz popisa birača izbrisano oko 400 000 glasača, koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj te im je dozvoljeno glasovanje pod uvjetom da se registriraju pred svake izbore kako bi nakon toga mogli glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

„U izbornom sustavu ima važnijih tema od onih koje se sugeriraju u referendumu. Stranke trebaju vremena da se profiliraju u političkom životu. Ne bih se složio da do sada nismo birali ljude imenom i prezimenom i da su stranke stavljale pojedince zbrda-zdola“, poručio je Mlakar te dodao kako snižavanje praga od pet posto kao preduvjet za dobivanje zastupničkih mjesta po izbornoj jedinici ne odgovora velikim strankama te da nije siguran kako će se time dobiti kvaliteta.

Laburisti uputili prijedloge za izmjenu izbornog zakonodavstva

Za razliku od predstavnika SDP-a i HDZ-a, Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti-Stranka rada) je podržao ideje za promjenu izbornog zakonodavstva. Na prošlim izborima za Europski parlament, istaknuo je,  78, 5 posto birača koji su izašli na izbore prihvatilo je preferencijalno glasovanje, odabravši jednog od ponuđenih kandidata. „Ne vidim razloga zašto to pravo ne bi imali i na parlamentarnim izborima“, rekao je Lesar te dodao kako je njegova stranka prije 53 dana uputila prijedlog za izmjenama Izbornog zakona, no Vlada još nije iznijela mišljenje na taj prijedlog. U prijedlogu laburista birači iz Hrvatske bi imali pravo na tri preferencijalna glasa, a oni izvan Hrvatske na jedan  preferencijalni glas. Laburisti su predložili i da se smanji broj izbornih jedinica na šest u kojima bi se biralo između 20 i 26 zastupnika.

„Referendum – jedino moguće rješenje“

Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative “U ime obitelji” istaknuo je kako je izborni sustav problem koji je došao pod povećalo građana jer je – nepošten. „Više od 25 posto glasova su nezasluženi, a svaki četvrti glasač daje glas zastupniku koji to ne zaslužuje“, rekao je Planinić i dodao kako je prag od pet posto, koji stranke moraju proći u određenoj izbornoj jedinici previsok za Hrvatsku. On se dotaknuo i pitanja nepravilnosti oko izbornih jedinica, za koja je upozorio i Ustavni sud. „No, to se ignorira. Referendum je jedino moguće rješenje. Ulazak u Sabor time nije zajamčen niti predsjedniku stranke“, rekao je Planinić. Naglasio je kako se inicijativa “U ime obitelji” zalaže da budu veće izborne jedinice, da se ujednači vrijednost glasova birača u izbornim jedinicama, dopusti mogućnost glasovanja dopisnim ili elektroničkim putem te da stranke ne smiju koalirati prije izbora već da svaka stranka mora samostalno izaći na izbore.

Planinić je istaknuo kako je inicijativa vladajućih da se promijeni medijska pravila o praćenju izbornih kampanja parcijalno rješavanje problema izbornog sustava te da se to predstavlja kao bitan dio promjene izbornog zakonodavstva. „Svaki referendum nastaje zbog nedjelovanja političkih kasti ili zbog korektiva njihovih odluka“, rekao je Planinić.

„Pored ekonomskih, ne trebaju nam još i politički problemi“

Željka Markić iz inicijative “U ime obitelji” je istaknula kako u Hrvatskoj ima puno problema, naročito ekonomskih, no inicijativa smatra kako je izborni sustav ključno pitanje. „Želimo osigurati da u budućnosti ljudi koji će ući u Sabor budu odgovorni svojim biračima, a ne strankama.“

Grbin se nije složio s predloženim promjenama inicijative U ime obitelji. „Izborni sustav nije najbolji, no on je ipak osigurao stabilnost. Imamo dovoljno ekonomskih problema i ne trebaju nam politički“, odgovorio je Grbin predstavnicima inicijative “U ime obitelji”. On se dotaknuo i njihovog prijedloga da se zabrane koalicije stranka prije izbora, koji je po njemu nespojiv s načelom preferencijalnog glasovanja, koje bi omogućilo izravno biranje političara od strane birača. „Ovdje se govori o jednom rješenju koje je ispalo iz glave, a ne govori se što će ono donijeti biračima“, zaključio je Grbin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni