Marka za 90 godina “Posmrtne pripomoći”

Marka za 90 godina “Posmrtne pripomoći”

Hrvatska pošta danas, 19. ožujka u povodu 90 godina od osnutka Udruge „Posmrtna pripomoć“ u optjecaj pušta komercijalnu poštansku marku. Motiv ovoga komercijalnog izdanja je zgrada „Posmrtne pripomoći“ u Zagrebu.

 Autor marke je Tomislav Tomić, akademski slikar i grafičar iz Zaprešića. Nominalna vrijednost poštanske marke je 3,30 kuna, a naklada iznosi 100 000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 10 maraka s 10 privjesaka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Udruga „Posmrtna pripomoć“ osnovana je 26. kolovoza 1931. po uzoru na Bečko pogrebno društvo. Tog je dana grupa entuzijasta iz Zagreba odlučila u svojem gradu osnovati socijalno-karitativnu ustanovu koja bi svojim djelovanjem pomogla članovima u najtežim trenucima. Potporu njezinu osnivanju dali su Nadbiskupski duhovni stol Zagreb, Caritas i imućniji zagrebački obrtnici. Osnivanjem ove ustanove, nakon velike ekonomske krize, željelo se siromašnijim slojevima hrvatskog društva, ponajprije katolicima, osigurati povoljan kršćanski pogreb i pripomoć u času smrti.

Mijenjale se države i politički sustavi

Prilikom osnivanja Udruga je nazvana „Posmrtna zadruga sv. Josipa“ da bi se već 1939. iz naziva izostavio dio „sv. Josipa“, pa je tako ostao samo naziv „Posmrtna zadruga“. Svoj današnji naziv – „Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć“ – dobiva krajem 20. stoljeća, što svjedoči o tome da je tijekom vremena, zbog različitih društvenih i političkih okolnosti, sve više dolazio do izražaja njezin svjetovni karakter, a time i otvorenost prema svim građanima, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Malo je organizacija koje su uspjele zadržati kontinuitet svojeg djelovanja kroz proteklih 90 godina. U tom dugom povijesnom razdoblju promijenile su se četiri države i politički sustavi, ali je „Posmrtna pripomoć“, usprkos tim promjenama, uspjela ne samo opstati nego i neprekidno rasti. Danas ima više od 239 tisuća članova od kojih oko 130 tisuća živi u gradu Zagrebu. No s povećanjem broja novih članova rastao je i broj preminulih članova. Od 1931. do 2020. Udrugu je zauvijek napustilo nešto više od 180 tisuća članova za koje je organiziran dostojan ispraćaj prema standardu „Posmrtne pripomoći“.

Pogrebna djelatnost ne sastoji se samo od organizacije pogreba pokojnika nego i uključuje poštovanje njihovih predaka i njegovanje pijeteta prema preminulima. Udruga polazi od premise da svaki čovjek mora imati pravo na dostojan ispraćaj. Zbog toga se u tom dugom periodu, od osnivanja Udruge do danas, nikada nije dogodilo da preminuli član nije ostvario svoje stečeno pravo. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni