Marka za 50. obljetnicu djelovanja Srca

Marka za 50. obljetnicu djelovanja Srca

Ključna je uloga Srca početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u dovođenju interneta u Hrvatsku i registraciji hrvatske nacionalne „.hr“ domene

Nova prigodna marka koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 29. travnja posvećena je 50. obljetnici Sveučilišnog računskog centra (Srce) u Zagrebu. Simbolični prikaz čipa i spojnih elektroničkih veza motiv su ovog izdanja, a njegova autorica je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke iznosi 14 kuna i otisnuta je u nakladi od 50.000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Srce je osnovao 29. travnja 1971. godine odlukom Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, kao odgovor na potrebe akademske zajednice, ali i cijeloga hrvatskog društva, da se sustavnije započne s primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Tako se Srce, evo već pedeset godina, nalazi u srcu onoga što danas zovemo digitalnom transformacijom znanosti i visokog obrazovanja, pa i društva u cjelini.

Digitalne usluge vezane uz ZOI Sarajevo ’84. i Univerzijada ’87.

Mnogi iskoraci u primjeni najnovijih tehnologija koje je ostvarilo Srce važan su dio povijesti hrvatske informatike. Spomenimo samo kontinuitet mogućnosti naprednog računanja te brojne informacijske sustave i digitalne usluge nastale u Srcu za potrebe visokog obrazovanja i znanosti, ali, npr. i one vezane uz velika sportska natjecanja (ZOI Sarajevo ’84. ili Univerzijada ’87.).

Ključna je uloga Srca početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u dovođenju interneta u Hrvatsku i registraciji hrvatske nacionalne „.hr“ domene, kao i u uspostavi hrvatskoga nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX). Brojni obrazovni programi Srca bili su i jesu znatan doprinos širenju informatičke pismenosti u Hrvatskoj. Aktivnosti Srca u zadnjih 20 godina čine strateški doprinos primjeni tehnologija e-učenja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Danas je Srce središte moderne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni