Marka koja ukazuje na još uvijek prisutnu opasnost od mina

Marka koja ukazuje na još uvijek prisutnu opasnost od mina

Usprkos tomu što lani nije bilo stradavanja od mina, javnost i dalje treba podsjećati na opasnost od mina, poticati na brigu za žrtve mina te pozivati građane na odgovorno ponašanje

Hrvatska pošta danas, 4. travnja u optjecaj pušta prigodnu poštansku marku Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina. Autorica prigodne poštanske marke Republike Hrvatske je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Motiv marke je zemljovid Republike Hrvatske s označenim minski sumnjivim prostorom, a tiskana je u nakladi od 100 000 primjeraka i u arku od 20 maraka. Nominalna vrijednost prigodne poštanske marke iznosi 3,10 kuna, a žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. travnja 2018. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) donijela je u prosincu 2005. godine Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. To je učinjeno zbog humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuju mine i eksplozivni ostatci rata.

Kao središnje državno tijelo za organiziranje i koordinaciju svih poslova protuminskog djelovanja, 1998. godine osnovan je Hrvatski centar za razminiranje. Osim smanjenja minski sumnjivog prostora od 13 000 km2, što je 1996. godine bila UN-ova procjena za RH, do danas, kada on obuhvaća 405 km2, hrvatski protuminski sustav bilježi i niz drugih postignuća u svojem dvadesetogodišnjem djelovanju.

Najveći uspjeh sustava svakako je smanjivanje broja stradalih, odnosno okolnost da u 2017. godini nije bilo minskih incidenata i nesreća. Od 1996. godine do danas 595 osoba stradalo je od mina, od toga 203 osobe smrtno. Usprkos tomu što protekle godine nije bilo stradavanja od mina, javnost i dalje treba podsjećati na prisutnu minsku opasnost, senzibilizirati ju na probleme koje donose mine, poticati na brigu za žrtve mina te pozivati građane na odgovorno ponašanje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni