Maras: Zagrebu je potreban novi model upravljanja koji se temelji na potrebama građana

Maras: Zagrebu je potreban novi model upravljanja koji se temelji na potrebama građana

“Odlaganje otpada je problem koji nikada nismo imali, a sada je jako izražen, zbog toga što se ništa ne radi, imamo netransparentnost na svakom koraku”, tvrdi čelnik zagrebačkog SDP-a

Zagrebački SDP u subotu je u stranačkim prostorijama održao konferenciju za novinare na temu „Zagreb za novo doba – digitalni i transparentni grad, a ne grad kumova”, na kojoj je iznesena vizija razvoja i upravljanja hrvatskom metropolom ako SDP pobijedi na lokalnim izborima 2021. godine.

Kako je rečeno, Zagreb je dosad sputavala iznimno loša i netransparentna politika koja je dovela do ostvarenja malog broja mogućnosti za poboljšanje života građana Zagreba. Zagrebački SDP je odlučio tome stati na kraj izradom Nacrta prijedloga politika pod nazivom „Politike GO SDP-a Zagreb 2020-2030: Zagreb za deset – Zagreb za deset godina u top deset metropola Europe“, odnosno skraćeno „Zagreb za deset“.

U izradi Nacrta sudjelovali su članovi Savjeta Gradske organizacije SDP-a Zagreb koji okuplja više od 200 stručnjaka i znanstvenika u 18 Stručnih savjeta iz pojedinačnih područja javnih politika.

„Ostavljamo iza sebe netransparentnu vlast koju trenutno imamo u Zagrebu, poslovni model koji je potrošen. Svaki dan vidimo da nešto ne štima, a da je infrastruktura na izdahu vidljivo je po vodovodu, po prometnicama. Odlaganje otpada je problem koji nikada nismo imali, a sada je jako izražen, zbog toga što se ništa ne radi, imamo netransparentnost na svakom koraku. Za obrazovanje nemamo novaca ili kasni, a za projekte koje gradonačelnik gura svojim kumovima ima novaca“, izjavio je čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras. Poručio je da će SDP kad dođe na vlast u Gradu Zagrebu građanima ponuditi nešto novo.

„SDP ima ljude i program koji mogu Zagrebu ponuditi novi model upravljanja, koji će se zasnovati na potrebama građana, a ne na uskom krugu ljudi“, kazao je Maras. Naglasio je da je temeljna postavka SDP-ova programa Pametni grad – Smart City model kao što imaju i druge razvijene europske metropole.

Predsjednica Savjeta GO SDP-a dr. sc. Davorka Moslavac-Forjan pobliže je predstavila glavne teme Nacrta prijedloga politika koje obuhvaćaju aktualna i važna pitanja za Grad Zagreb. Riječ je o transparentnosti, prometnoj povezanosti, obrazovanju i kulturi, zelenom i čistom gradu, pametnom gradu, kvalitetnom životu u gradu za svakoga, zdravlju i solidarnosti bez kompromisa, sportskom gradu, mladima i mladim obiteljima te otvorenom gradu.

U Nacrtu prijedloga politika naglasak je stavljen na stručnost i transparentnost.

„Iza Nacrta politika moraju stajati stručni ljudi zato što je to jedini način da Zagreb pretvorimo u jednu od top deset metropola u Europi. Što se tiče transparentnosti, to znači da će cjelokupna izrada Nacrta, kao i njegova provedba kada SDP dođe na vlast biti dostupna građanima“, pojasnila je Moslavac-Forjan.

Nacrt će biti predstavljen građanstvu putem okruglih stolova tijekom jeseni, a po njegovoj objavi u listopadu i na mrežnim stranicama zagrebačkog SDP-a te će se svaki građanin u razdoblju od osam tjedana moći uključiti u izradu politika slanjem svojih prijedloga.

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo zagrebačkog SDP-a i stručnjak za pametni grad Emir Đanić osvrnuo se na koncept takvog grada. Naglasio je da osnovno pitanje pametnog grada je koje su njegove strateške odrednice, a onda kako doći do tehnologija.

„Sveučilište, gospodarstvo i lokalna uprava u suradnji s transparentnom komunikacijom s građanima mogu promijeniti grad na neviđeni način. U povijesti tranzicije ostali smo bez kontakta između gospodarstva, Sveučilišta i građana i na tome želimo raditi“, istaknuo je Đanić i dodao kako žele promijeniti Zgreb na način da postane konkurentan Beču, Amsterdamu, Kopenhagenu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni