Maras: U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme ne poštuju elementarna ljudska prava

Maras: U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme ne poštuju elementarna ljudska prava

Po Marasovim riječima, saborska je godina bila burna, a kulminirala je nepravednom poreznom i mirovinskom reformom na štetu građana, ali i kupovinom zastupnika u Saboru, protiv čega se SDP bori

Ivana Vranješ

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava zagrebački SDP i Forum mladih SDP-a Zagreb u nedjelju su na Trgu bana Jelačića organizirali akciju druženja građana s SDP-ovim skupštinskim i saborskim zastupnicima.

Zagrepčani su mogli podijeliti svoja iskustva o kršenju ljudskih prava koja će zastupnici iznijeti u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Forum mladih SDP-a Zagreb održao je i performans. Od ploča stiropora napravljen je zid ljudskih prava, a građani su mogli označiti koja su im prava ugrožena.

„Zapiknula sam pripadaču u slobodu mišljenja i izražavanja, jer mislim da toga u Hrvatskoj nema. U današnje vrijeme se puno govori da imate pravo na svoje mišljenje i izražavanje, ali vidimo da nije tako”, rekla je za ZG-magazin umirovljenica Vesna.

Izvor: SDP Zagreb/Facebook

Nejednakost pred zakonom

Mlada Zagrepčanka Kristina je na zidu od stiropora označila pravo na životni standard.

„Ono što nam je Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno se nažalost ne provodi, a to je neki minimum životnog standarda. Što se mene tiče, imam svoj životni standard, ali nije zadovoljavajući“, rekla je Kristina.

Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras je istaknuo kako se akcijom i performansom želi upozoriti da se u Hrvatskoj u posljednje vrijeme nažalost ne poštuju elementarna ljudska prava.

„Vidjeli ste kako su građani dali svoje mišljenje kako nemaju vjeru da su isti pred zakonom, nemaju vjeru da se država ne miješa u njihov privatni život. To je ono što Vlada Andreja Plenkovića radi”, rekao je novinarima Maras. Naglasio je će SDP u svom javnom djelovanju svakodnevno na to upozoravati.

„Zagreb mora biti otvoren grad. Hrvatska mora biti otvorena država koja građanima jamči slobodu, pravdu, jednakost, jednakopravnost i s te strane SDP nikada neće odustati”, poručio je Maras.

Novinari su upitali šefa zagrebačkog SDP-a tko će predstaviti proračun Grada Zagreba o kojem će se raspravljati na skupštinskoj sjednici u četvrtak, s obzirom da zbog bolesti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić neće prisustvovati toj sjednici.

Bandiću poželio brzo ozdravljenje

„Gradonačelniku Bandiću treba poželjeti da se što prije oporavi, da se vrati na posao i treba mu dati mira. S te strane apeliram na sve da mu ne šalju medvjediće niti ne izigravaju performans oko njega. Neka puste čovjeka da se oporavi i da se vrati zdrav. Vjerojatno će jedna od njegove dvije zamjenice predstaviti proračun, 28 zastupnika je protiv tog proračuna i očekujem da se proračun ne prihvati“, rekao je Maras. Dodao je da zagrebački SDP ima masu primjedbi na taj proračun Grada Zagreba.

„U ovom trenutku u Zagrebu na razini godine ulažemo otprilike tridesetak milijuna kuna u osnovne škole i vrtiće, što je na razini jednog spomenika. To je neprihvatljivo, Grad mora imati prioritete, to su Zagrepčani i Zagreb. Kad se govori o proračunu, prioritet ne može biti uređenje trga u Petrinji ili organizacija Picokijade u Đurđevcu, nego je svima jasno da Zagreb i Zagrepčani moraju biti na prvom mjestu“, pojasnio je Maras.

Spomenuo je da je i zagrebački SDP predložio više od 60 projekata za koje se može koristiti proračunski novac, ali svaka politika ima svoje prioritete, a prioriteti gradonačelnika Bandića su očito drugačiji od onih koji predlaže zagrebački SDP. Maras smatra kako je najpametnije da građani Zagreba odluče kome daju povjerenje, na koji bi se način trebala voditi politika, treba li širiti svoje političke interese po Hrvatskoj javnim novcem ili Zagreb i Zagrepčani moraju biti na prvom mjestu.

Maras je komentirao i otkrivanje spomenika bivšem hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Kazao je da prioritet Zagreba i gradskog proračuna ne trebaju biti spomenici, nego mladi, obitelji, škole i vrtići.

„Prioritet moraju biti interesi naših sugrađana, a to je infrastruktura da naši građani mogu živjeti normalno. Nije normalno da u Mikulićima, tri kilometra od zagrebačkog trga nemamo riješenu kanalizaciju, kao ni u Brezovici i Sesvetama. Najosnovnija komunalna infrastruktura u Zagrebu nije riješena, a troši se novac po cijeloj Hrvatskoj“, kritizirao je Maras. S obzirom na završetak zasjedanja Hrvatskog sabora komentirao je i saborsku godinu.

Po Marasovim riječima, saborska je godina bila burna, a kulminirala je nepravednom poreznom i mirovinskom reformom na štetu građana, ali i kupovinom zastupnika u Saboru, protiv čega se SDP bori, a Maras smatra da bi protiv toga trebali biti i HDZ i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni