Maras: U Europskom parlamentu zalagat ćemo se za određivanje minimalne europske plaće

Maras: U Europskom parlamentu zalagat ćemo se za određivanje minimalne europske plaće

„Nije istina da je hrvatski mirovinski sustav jedan od najoptrećenijih u Europskoj uniji. Što se tiče javnih izdvajanja za mirovine, on iznosi otprilike 10 posto BDP-a, dok EU prosjek iznosi 13 posto. Hrvatska ima prostora za redefiniranje mirovinske politike“, izjavio je Maras

SDP-ovi kandidati za Europski parlament Gordan Maras i Mladen Novak u nedjelju su na konferenciji za novinare u središnjici stranke u Zagrebu najavili da će se SDP-ovi europarlamentarci zalagati za povećanje plaća i mirovina te za smanjenje sredstava za birokraciju i administraciju.

„Dvije su ključne stvari koje ne uspijevamo u Hrvatskoj riješiti, a  moguće je rješavati na razini Europske unije. To su minimalne plaće i mirovine“, izjavio je Gordan Maras.

Podsjetio je da je Hrvatsku proteklih godina napustilo više stotina tisuća ljudi, a razlog je i niska plaća.

„Ono na čemu moramo insistirati je da stvorimo uvjete da se ljudi vrate, odnosno da ostanu u Hrvatskoj. To je jedino moguće ukoliko plaće u Hrvatskoj budu više nego što su bile jučer“, poručio je Maras. Naglasio je da SDP ima konstantno inicijative po tom pitanju, a jedna od inicijativa na kojoj će se insistirati je da povećanjem osobnog odbitka s 3500 na 5000 kuna plaće u ovom trenutku narastu za više od 300 kuna.

„Naši zastupnici u Europskom parlamentu će se zalagati za određivanje minimalne europske plaće, minimalne plaće koja bi se određivala u pojedinoj zemlji članici Unije, gdje bi imali jasno definirane kriterije za određivanje iznosa plaće u svakoj pojedinoj zemlji. SDP se zalaže da minimalna plaća u Hrvatskoj ne smije biti manja od 4000 kuna“, izjavio je Maras.

SDP će se također zalagati da minimalna mirovina za puni radni staž iznosi 75 posto prosječne plaće.

„Nije istina da je hrvatski mirovinski sustav jedan od najoptrećenijih u Europskoj uniji. Što se tiče javnih izdvajanja za mirovine, on iznosi otprilike 10 posto BDP-a, u odnosu na druge zemlje to je manje. Prosjek na razini Europske unije je 13 posto. Hrvatska ima prostora za redefiniranje mirovinske politike, odnosa prema umirovljenicima i za povećanje mirovina“, izjavio je Maras.

Poručio je da su zapravo dvije konkretne poruke koje SDP želi dati svojim biračima na europskim izborima, a to su manji nameti veće plaće i minimalna mirovina dostojna čovjeka.

SDP-ov kandidat za Europski parlament i poduzetnik Mladen Novak je rekao da u Hrvatskoj postoje tvrtke koje isplaćuju plaće više od hrvatskog prosjeka. Podsjetio je kako je i osnovan Klub 1000 koji je okupio poduzeća koji su svojim radnicima prije dvije i pol godine isplaćivali plaće oko 1000 eura te se stvaranjem društvene klime želi potaknuti i druga poduzeća koja mogu da povećaju plaće svojim radnicima.

„Skupili smo dvanaestak takvih poduzeća u Međimurju. To su poduzeća koja imaju gotov proizvod i nisu samo metalo-prerađivačka“, istaknuo je Novak.

Naglasio je kako je važno da država ne koristi sredstva iz EU fondova samo primjerice za kanalizacije nego da se ulaže i u proizvodnju koja će stvarati dodanu vrijednost.

„ SDP-ovi parlamentarci će se zalagati da se u Hrvatskoj financiraju projekti koji će omogućiti poduzećima da dođu do razvijenih gotovih proizvoda koji će stvarati dodanu vrijednost“, poručio je Novak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni