Maras: Sramota je da se već 11 godina ne može žičarom na Medvednicu

Maras: Sramota je da se već 11 godina ne može žičarom na Medvednicu

Gradski zastupnik Mišić konstatira kako je jasno da žičara neće biti gotova ni ove godine te dodaje kako je upitno hoće li biti spremna i za Svjetski skijaški kup 2020. godine

»Zbrda-zdola izvršenje gradskog proračuna i projekata – primjer sljemenska žičara«, naziv je konferencije za novinare koju je Gradska organizacija SDP-a Grada Zagreba danas sazvala k od donje postaje nekadašnje sljemenske žičare – Bliznec.

Na konferenciji su govorili predsjednik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Matej Mišić i predsjednica Stručnog savjeta za financije i poreznu politiku GO SDP-a Zagreb Jadrankom Vukmanović Pavelić.

Podsjetili su da je posljednja kabina sljemenske žičare odvezla izletnike još davne 2007. godine kao i da je izgradnja nove žičare omiljeno predizborno obećanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koje i nakon niza godina ostaje samo – obećanje. Naime, u prvih šest mjeseci u projekt izgradnje nove sljemenske žičare utrošeno je samo 6,2 milijuna kuna od ukupno planiranih 128,5 milijuna, odnosno manje od 5 % ukupno planiranog iznosa za 2018. godinu. Gradonačelnik stoga predlaže rebalans proračuna kojim predlaže smanjenje proračunskog novca za žičaru na 38,5 milijuna kuna.

Gordan Maras je podsjetio da je gradonačelnik Bandić najavio da će sljemenska žičara opet proraditi  31. 12. 2018. te da će na Silvestrovo biti prva vožnja, ususret pripremama za skijaški kup “Snježna kraljica”. 

»Očekivali smo da će radovi biti pri kraju i došli smo pogledati kako napreduju. Razočarani smo što gradonačelnik nije ispunio još jedno u nizu obećanja koje je dao. Očito novaca za političku trgovinu ima, a novca za razvojne projekte Grada Zagreba – nema. Sramota je da već 11 godina građani Zagreba, ali i posjetitelji i turisti, nemaju mogućnost žičarom posjetiti jednu od najljepših lokacija u Zagrebu – Medvednicu. Nama je nevjerojatno da se već 11 godina to ne može napraviti i da se novac koji je planiran u proračunu za to ne koristi, umjesto da se grad sve više turistički razvija. Pozivamo još jednom gradonačelnika da svoja obećanja ispunjava i da sljemensku žičaru završi u sljedećih godinu dana, a ako ne bude završena – mi ćemo je završiti kada preuzmemo odgovornost za upravljanje gradom, najkasnije 2021. godine. Još jednom naglašavam da je sramota da projekt nije završen i da naši sugrađani, osobito oni starije životne dobi, osim nekoliko autobusnih linija nemaju mogućnost posjetiti svoju planinu«, rekao je Maras.

Matej Mišić je pak ukazao na dvije važne točke koje će se naći na predstojećoj sjednici Gradske skupštine – izvršenje proračuna i rebalans proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu. Ustvrdio je kako gradonačelnik već drugu godinu zaredom u ovom mandatu na početku proračunske godine »pompozno« najavljuje godine znatne iznose za izgradnju sljemenske žičare, no pred kraj godine realizacija ostaje »nikakva, a novac se prenamjenjuje za razne druge stavke. Istovremeno, žičara se odgađa za barem još godinu dana.

Mišić konstatira kako je jasno da žičara neće biti gotova ni ove godine te dodaje kako je upitno hoće li biti spremna i za Svjetski skijaški kup 2020. godine. »To je pokazatelj kako se upravlja Gradom Zagrebom, kako se neodgovorno daju obećanja, a posljedica toga je da je Zagreb posljednjih 11 godina bez žičare, a to nije jedini od projekata koji u Zagrebu ne funkcioniraju. Ni obećanje o sufinanciranju obnove pročelja zgrada već dvije godine nije ispunjeno. Jasno je da Zagreb pod ovom gradskom upravom i gradonačelnikom ide u krivom smjeru, a još jedan dokaz su i kapitalna ulaganja u društvene djelatnosti – samo 30 % realizacije u prvih 6 mjeseci, a Gradska skupština e prije nekoliko mjeseci gradonačelniku dala odobrenje za novo zaduženje za tu stavku proračuna u iznosu od 250 milijuna kuna«, zaključio je Mišić.

Jadranka Vukmanović Pavelić tvrdi kako je izvršenje gradskog proračuna – zakazalo. »Htjela bih ukazati na dvije stavke; ulaganje u malo i srednje poduzetništvo gdje Grad Zagreb gotovo ništa nije ostvario, a bolno je pitanje za sve nas, za našu djecu i unuke što je podbacilo ulaganje u dječje vrtiće i osnovno školstvo«, kaže.

Gordan Maras je na kraju gradskim vlastima poručio da prestanu ulagati u braću, kumove, zapošljavanje podobnih i političku trgovinu te da počnu ulagati u razvojne gradske projekte. Upitao je i gdje je točno uloženo ovih mizernih 6 milijuna koji su navedeni kao izvršeni. Građanima grada Zagreba poručio je da je SDP-ova intencija i želja da se žičara što prije stavi u funkciju. (zg-magazin) 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni