Maras: Prioritet je sanacija škola, a ne sljemenska žičara

Maras: Prioritet je sanacija škola, a ne sljemenska žičara

“Čekali smo žičaru 10 godina, možemo i još pet, ali ne može čekati nova školska godina. Naša djeca moraju ići u škole koje neće biti nalickane, nego sigurne”, poručio je čelnik zagrebačkog SDP-a

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u petak je ispred Osnove škole Dragutina Kušlana održao konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na kaos u obrazovnom sustavu u Gradu Zagrebu zbog potresa i pandemije koronavirusom.

Naglasio je da država mora preuzeti odgovornost za obrazovanje, da se zaustavi kaos koji vlada te je pozvao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da u trenutnoj situaciji garantira sigurnost djece u školama.

„Predsjednik Vlade treba jasno reći da se u škole mora ići, jer će mu onda roditelji vjerovati da je u njima sigurno, a ne da se prepusti odgovornost roditeljima koji puštaju djecu u školu“, istaknuo je Maras. Dodao je da kaos vlada jer roditelji nemaju točne informacije, gdje će djeca čije su škole oštećene u potresu nastaviti nastavu, pod kojim uvjetima.

„Nevjerojatna je loša organizacija početka školske godine u rujnu. Puno je roditelja čija će djeca biti razdvojena. Od prvog do četvrtog će ići u jednu školu koja nije oštećena u potresu, a od petog do osomog razreda će djeca ići u drugu školu”, kazao je Maras.

Za žičaru se izdvaja deset puta više nego za škole i vrtiće

Osvrnuo i na gradski proračun te je rekao kako je i sam kao roditelj nezadovoljan što će se ove godine deset puta više novaca izdvojiti za sljemensku žičaru, nego za ulaganje u dječje vrtiće i škole.

„U ovom gradu treba promijeniti prioritete, a prioriteti su škole, bitni su građani i roditelji djece“, ustvrdio je Maras. Napomenuo je da se problem ne može riješiti lickanjem škola oštećenih u potresu, nego je potrebna njihova temeljita rekonstrukcija i strukturno ojačanje.

„Za to ne možemo izdvojiti 50 milijuna kuna, nego puno više novaca. Neka sljemenska žičara čeka i pet godina ako treba. Čekali smo na nju 10 godina, možemo i još pet, ali ne može čekati nova školska godina. Naša djeca moraju ići u škole koje neće biti nalickane, nego sigurne”, poručio je Maras.

Na probleme pohađanja razredne nastave u još uvijek nesigurnim uvjetima zbog potresa i koronavirusa ukazali su i sami roditelji.

Zbunjeni roditelji

„Kao roditelji smo potpuno zbunjeni. Dobivamo šture, nejasne informacije je li škola sigurna za djecu ili nije. Ministrica Divjak je rekla da sva djeca trebaju ići u škole od ponedjeljka, da su škole sigurne. Ne vidim kako mogu biti sigurni u ovoj školi gdje je više od 1000 učenika. Ovo je previše skučen prostor da bi svi učenici bili sigurni od zaraze koronavirusom. Naime, ova škola je podstanar III. gimnazije i već se godinama obećava nova zgrada škole za čiju gradnju postoji plan još od 2003. godine, ali se ništa ne rješava“, upozorila majka Nina Šantić.

Osnovnu školu Dragutina Kušlana pohađa i dijete Sanje Balenović, koja je naglasila da zbog potresa od 22. svibnja škola nije sigurna za boravak djece.

„Dan nakon potresa škola je pregledana od volontera civilne zaštite i dobila je žutu naljepnicu. Preko noći, točnije 11. travnja dobiva zelenu naljepnicu nakon što je nju te škole u Rapskoj i Hrambašićevoj obišao pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić sa statičarem. Roditelji su legalnim putem tražili da dobijemo izvješće kako je škola odjednom dobila zelenu naljepnicu, ali ništa od toga“, istaknula je Balenović. Spomenula je da su i neki roditelji koji su statičari proveli pregled škole te utvrdili oštećenja nosivog zida, udubljenje poda te oštećenje stepenica…

„Kao laik smatram da škola nije sigurna da bih onamo poslala svoju djecu. Svi znamo da se Zagreb još trese. Ne znamo hoće li biti novi jači potres. Želim da moja djeca i druga budu sigurni u ovoj školi“, poručila je Balenović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni