Maras: Građevinski materijal treba dijeliti u svim četvrtima pogođenima potresom

Maras: Građevinski materijal treba dijeliti u svim četvrtima pogođenima potresom

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u subotu je na konferenciji za novinare u Parku maksimirskih branitelja kritizirao način podjele građevinskog materijala za sanaciju stambenih objekata pogođenih nedavnim potresom.

Naime, pomoć u građevinskom materijalu Grad Zagreb je namijenio samo gradskim četvrtima Donji grad, Gornji grad-Medveščak, Gornja Dubrava, Podsljeme i Sesvete. Stoga je zagrebački SDP pozvao Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića da naprave ono što je ispravno, odnosno da se građevinski materijal podijeli i drugim četvrtima gdje su oštećeni objekti.

„Prvenstveno se misli na potresom pogođene gradske četvrti Maksimir, Trešnjevka-sjever i Črnomerec. Od oko 20.000 oštećenih objekata u cijelom gradu, njih više od 3000 je u ovim gradskim četvrtima. Danas u gradskoj četvrti Maksimir želimo upozoriti da se pod hitno mora preko vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, kao i u pet drugih četvrti napraviti akcija kako bi se izašlo građanima ususret i pozvalo ih se na podjelu materijala“, rekao je Maras. Naglasio je da su na području Maksimira mnoge kuće jako oštećene, jer su stare gradnje te smatra da je nevjerojatno da su gradonačelnik Bandić i Gradska uprava propustili dodijeliti građevinski materijal za njihovu sanaciju.

Vijećnica SDP-a u Vijeću Gradske četvrti Maksimir Ana Šlogar je istaknula da nije problem kojim se četvrtima dijeli, već i kako se dijeli građevinski materijal. „Taj materijal je ostavljen da ga popisuju članovi vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti“, rekla je Šlogar. Smatra da je i prijedlog Zakona o obnovi diskutabilan. Naime, tvrdi da postoji diskriminacija, primjerice višestambene zgrade se diskriminiraju u odnosu na obiteljske kuće kad je u pitanju obnova.

Nezavisni vijećnik Vijeća gradske četvrti Maksimir i član civilne zaštite Maksimir Bernard osvrnuo se na rad organizaciju civilne zaštite.

„Obveze civilne zaštite ne obavljamo jer uopće ne dobivamo podatke, nemamo podatke o oštećenim objektima. Podaci dolaze u Grad, iz Grada vjerojatno u Gradski ured za mjesnu samoupravu”, pojasio je Hercigonja. Dodao je da kad je riječ o civilnoj zaštiti vlada potpuni kaos i neorganiziranost.

„Glavni državni inspektor Andrija Mikulić govori da je ratno profiterstvo kad se naplate maske i dezinfekt za ruke 20, 30 ili 50 puta više nego prije tri, četiri mjeseca. Situacija oko korone i potresa u Zagrebu može se klasificirati kao jedan rat protiv nesreća, odnosno ratne okolnosti. Ljudi se ostavljaju na milost i nemilost i plaćaju 50 ili 100 tisuća kuna za sanaciju svojih dimnjaka. Neka Mikulić napravi reviziju računa i tvrtki koji u ovom trenutku, nažalost, na nesreći sugrađana beru vrhnje uz pomoć onih koji bi trebali organizirati sanaciju posljedica potresa”, zaključio je Gordan Maras.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni