Maras: Grad i Vlada trebaju stradalima u potresu pokazati da su uz njih

Maras: Grad i Vlada trebaju stradalima u potresu pokazati da su uz njih

Sramota je da već mjesec dana država nije pokrenula proceduru sanacije, da se na građane prebacuje trošak sanacija dimnjaka, a u ovom trenutku 10-15 građevinskih tvrtki na osnovu potresa bere vrhnje”, istaknuo je Maras

Klub zastupnika SDP-a u četvrtak je u saborsku proceduru uputio Prijedlog zaključka o donošenju mjera Vlade za sanaciju posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i dio Krapinsko-zagorske županije.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru zastupnik SDP-a Gordan Maras je istaknuo da Sabor mora obvezati Vladu da se pod hitno uključi u sanaciju posljedica potresa te da osigura najosnovnije sugrađanima koji su pogođeni potresom. Upozorio je da je situacija nakon potresa u Zagrebu loša, a građani nemaju konkretnu pomoć ni od Grada Zagreba niti Vlade.

„Skoro četiri tjedna nakon potresa ni Vlada ni Grad Zagreb o njemu gotovo da i ne govore. Kao da su svi problemi riješeni i kao da građani u Zagrebu nemaju nikakvih poteškoća vezano za štete koje su nastale na njihovim kućama“, izjavio je Maras. Naglasio je da nekoliko tisuća građana Zagreba zbog oštećenja više ne mogu živjeti u svojim kućama. Također, tisuće građana koji su sami krenuli u sanaciju svojih kuća nemaju najosnovnije uvjete za život kao što su topla voda i grijanje. Kako je rečeno, po procjeni SDP-a desetak tisuća nemaju najosnovnije uvjete za život u svojim domovima.

„Sramota je da već mjesec dana država uopće nije reagirala, da nije pokrenula proceduru sanacije, da su građani prepušteni sami sebi, a u ovom trenutku desetak do petnaestak građevinskih tvrtki na osnovi potresa bere vrhnje. Umjesto da su Grad i država organizirali da se na njihov trošak u nekoliko tjedana riješi sanacija dimnjaka građani za to plaćaju desetak tisuća kuna. Šute ispred svojih zgrada građani sami odvoze, jer se to tjednima ne radi“, istaknuo je Maras.

Spomenuo je da s obzirom da Grad Zagreb u mjesec dana nije uspio popisati štetu i pregledati građevine zaključcima Kluba zastupnika SDP-a obvezuje se Vlada da to učini u najkraćem roku, da se građanima omogući refundacija troškova za skidanje dimnjaka s kuća, da se pojača policijsko osiguranje napuštenih objekata zbog krađa u proteklih mjesec dana te da se pristupi izradi plana privremenog zbrinjavanja građana.

„Po našoj procjeni radi se o približno pet tisuća građana, a njih 600 je smješteno u Studentskom domu u Cvjetnom naselju, dok je dosta građana kod svojih članova obitelji ili prijatelja“, rekao je Maras. Dodao je da se u roku od 30 dana treba donijeti i zakon koji bi regulirao sanaciju oštećenih zgrada te na taj način da se pošalje poruka građanima Zagreba da su Grad Zagreb i Vlada uz njih.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni