Maras: Bandić Zagrebom upravlja poput Nerona

Maras: Bandić Zagrebom upravlja poput Nerona

“Gradonačelnik se u svom zadnjem mandatu ponaša kao Neron; uništava gradski proračun i troši novac koji će građani Zagreba morati plaćati desetljećima nakon što on više ne bude gradonačelnik”, istaknuo je SDP-ovac

Zagrebački SDP u ponedjeljak je na konferenciji za novinare upozorio kako prema dopisu Gradskog ureda za financiranje nedostaje 1,4 milijarde kuna za podmirenje troškova i proračunskih rashoda u 2019. godini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras smatra da se gradonačelnik Milan Bandić Zagrebom vlada po “neronovskom principu”.

„Činjenica da gradonačelnik Bandić već godinama neodgovorno radi s gradskom imovinom i novcem građana što se nastavlja i još intenzivira. Stoga se gradonačelnik ponaša u svom zadnjem mandatu kao Neron; uništava gradski proračun i troši novac koji će građani Zagreba morati plaćati desetljećima nakon što on više ne bude gradonačelnik”, istaknuo je Maras.

Dodao je kako je sljemenska žičara najskuplja na svijetu, ali se vidi da ulaganja nisu planirana u proračunu i postavlja se pitanje kako je gradonačelnik mogao sklopiti ugovor s izvođačem bez planiranih sredstava, što je u sukobu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Maras je rekao kako se SDP protivi i osnivanju nove tvrtke za upravljanje sportskim objektima.

„Osnivanje nove mega sporske tvrtke isključivo je svrha da se imovina Grada Zagreba opterećuje kreditno kod banaka kako bi se financirala Potemkinova sela gradonačelnika Bandića. Mislimo da nije potrebno raditi krov na stadionu za 300 milijuna kuna, nije potreban projekt na Šalati za 200 milijuna kuna. Tamo se sa deset puta manjim iznosim može taj objekt dovesti u red“, istaknuo je Maras.

Zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Matej Mišić je podsjetio da gradonačelnik Bandić najavljuje nove projekte, a da nije ostvario ni one stare. Upozorio je da se po dopisu Gradskog ureda za financiranje Zagreb nalazi u teškoj financijskoj situaciji i pitanje je kad će se moći realizirati određeni projekti.

„Tih 1,4 milijarde kuna koliko nedostaje u proračunu je gotovo 20 posto proračuna i daje razlog za ozbiljnu zabrinutost svih zastupnika. Od 8,2 milijardi kuna koliko su planirani prihodi u 2019. godini, već sada u drugom mjesecu pročelnica Gradskog ureda za financije tvrdi da nećemo ostvariti više od 7,5 milijarde kuna. Uz to nisu planirana sredstva za izgradnju žičare u 2019. i pročelnica kaže da u proračunu nedostaje 270 milijuna kuna samo za žičaru. Stoga se postavlja pitanje hoće li se zaustaviti radovi na žičari i kome će se uzeti sredstva da se nastavi izgradnja ili će se obećanje prolongirati nekoliko slijedećih godina?“, kaže Mišić. Poručio je da ukoliko je pročelnica izazvala paniku riječima da nedostaje 1,4 milijarde kuna, onda postoji njezina odgovornost.

„Vidimo da je ozbiljna situacija i u gradu i gradonačelnik bi trebao odgovarati. Zbog situacije u kojoj je doveo Grad ne bi smio biti više gradonačelnik”, istaknuo je Mišić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni