Maras: Apsurdno je za gradnju Spomenika domovini potrošiti 21 milijun kuna

Maras: Apsurdno je za gradnju Spomenika domovini potrošiti 21 milijun kuna

“Domoljublje se ne pokazuje spomenicima, nego da se organizira život građana na način kako zaslužuju“, poručio je Maras koji smatra da je 90 posto građana u Zagrebu protiv takvog upravljanja javnim novcem

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u četvrtak je na konferenciji za novinare oštro kritizirao najavu gradonačelnika Milana Bandića o gradnji Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića, vrijednog 21 milijun kuna.

Tim povodom Forum mladih SDP-a Zagreb je na livadi između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, gdje bi se spomenik trebao nalaziti, održao performans.

Transparentima s natpisima “Spomenik pokrivenosti vodovodnom mrežom”, “Spomenik mostu preko Save”, “Spomenik prehrani u dječjim vrtićima”, ukazano je na potrebu gradnje spomenika koji su bitni za građane Zagreba.

„Želimo poslati jasnu poruku građanima da suludo trošenje proračunskog novca u gradu Zagrebu treba prestati i da nama ne trebaju spomenici koji se rade na netransparentan način i koji koštaju ogromne količine novaca“, rekao je Maras. Maglasio je da se za 21 milijun kuna, koliko košta gradnja spomenika može izgraditi nova škola u Zagrebu.

Maras je poručio kako su potrebni spomenici za manji prirez u Zagrebu te spomenik novom Jarunskom mostu, sljemenskoj žičari, novim školama i dječjim vrtićima, manjim računima za komunalije u Zagrebu te spomenici drugim stvarima koje muče građane Zagreba.

„Nemoguće je da gradonačelnik Zagreba, vodeći svoju osobnu kampanju koju više nitko ne razumije, osim njega samoga, troši novac naših sugrađana, danas ovdje 21 milijun kuna, a sutra će za svoju kampanju po Hrvatskoj potrošiti u nekom drugom gradu. To konačno mora prestati. Nadam se da ćemo kao grad i društvo postati svjesni da naši građani zaslužuju da se riješe njihovi problemi, a ne da imaju gradonačelnika koji svaki drugi dan najavljuje novi spomenik i to je jedino što radi u našem gradu“, tvrdi čelnik SDP-a. Naglasio je da je 21 milijun kuna “abnormalan iznos” za gradnju spomenika koji u ovom trenutku nije prioritet te da su svi svjesni da se projekt ne provodi na transparentan način.

„Neki govore da se sada sve pokušava provući kroz Holding, da se natječaj provede u zajedničkoj nabavi i volio bih da građani obrate pažnju na taj natječaj jer 21 milijun kuna je abnormalan iznos koji gradonačelnik želi potrošiti za gradnju spomenika. Vidimo da je svaki dan gradonačelnik pod ozbiljnom sumnjom za netransparentno, a ponekad i nezakonito trošenje novca”, upozorio je Maras. Najavio je da će zagrebačka gradska organizacija SDP-a pratiti neprimjerene troškove gradonačelnika i upozoravati na to građane.

„Treba reći dosta, to više nikome nije zabavno. Sigurno je mučno gledati sve te najave jer domoljublje se ne pokazuje spomenicima, nego da se organizira život građana na način kako zaslužuju“, poručio je Maras koji smatra da je 90 posto građana u Zagrebu protiv takvog upravljanja javnim novcem.

Ivana Vranješ