Maova unuka visoko na popisu kineskih milijunaša

Maova unuka visoko na popisu kineskih milijunaša

Predsjednik Mao poveo nas je u iskorjenjivanje privatnog vlasništva, a njegova se unuka udala za kapitalista i prekršila zakon o obiteljskom planiranju, piše Luo Chongmin, vladin savjetnik u jugozapadnoj Kini

Ime unuke Mao Ce-tunga jučer je osvanulo na popisu milijunaša što je potaknulo lavinu ironičnih komentara na račun režima, koji službeno ne odustaje od revolucionarnog ideala velikog vođe i utemeljitelja Narodne Republike Kine.

mao_satKong Dongmei i njezin suprug Chen Dongsheng zauzeli su 242. mjesto na popisu bogataša prema klasifikaciji financijskog časopisa New Fortune. Njihova se imovina procjenjuje na pet milijarda juana (620 milijuna eura).

Unuka vođe kineske revolucije i njegove treće supruge He Zizhen, Kong je 2001. u Pekingu otvorila knjižaru hvaleći crvenu revoluciju i kinesku revoluciju kojom je uspostavljena komunistička Kina 1949.

Kineski surferi naslađivali su se komentarima o bogatstvu Maove unuke koja je iznevjerila djedovo učenje nikad ne zaboraviti klasnu borbu pred opasnošću od restauracije kapitalizma.

Maovoj nasljednici ne zamjeraju samo bogatstvo već i kršenje službene politike jednog djeteta, jer prema pisanju časopisu New Fortune par navodno ima troje djece.

Predsjednik Mao poveo nas je u iskorjenjivanje privatnog vlasništva, a njegova se unuka udala za kapitalista i prekršila zakon o obiteljskom planiranju, piše Luo Chongmin, vladin savjetnik u jugozapadnoj Kini.

Kontroverza je odjeknula tim više što su kineske vlasti objavile ovaj tjedan istragu je li proslavljeni redatelj Zhang Yimou višestruko prekršio obiteljski zakon. Redatelj koji je oduševio režijom svečanosti otvorenja kineskih Olimpijskih igara i filmovima kao što su Heroj ili Kuća letećih bodeža navodno ima sedmero djece. (hrt /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni