Manje imućnima će domove uništene u potresu obnoviti država i Grad

Manje imućnima će domove uništene u potresu obnoviti država i Grad

(Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama)

Građanima Zagreba i susjedne dvije županije čije su kuće i stanovi stradali u snažnom potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, a koji su na minimalcu i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina, doznaje Jutarnji list.

Ako zajedno zarađuju mjesečno 8000 kuna i nemaju imovinu veću od 200.000 kuna, država i Grad će im sve financirati, navodi Jutarnji.

Riječ je o najvažnijoj izmjeni u posljednjoj verziji Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, koji će se naći na sjednici Vlade u četvrtak, u drugom čitanju u Saboru bit će već 2. ili 3. rujna, izglasavanje se očekuje 4. rujna, a stupanje na snagu 7. rujna. Ovaj prijedlog treba proći još međuresorno usklađivanje u Vladi, a namjera je da se uvede socijalni kriterij kod obnove kako bi se i onima najsiromašnijima obnovile kuće i stanovi.

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje, piše Jutarnji list. (ZG-m)

Komentiraj

*