Manifestacija Glazba i grad seli na Prisavlje

Manifestacija Glazba i grad seli na Prisavlje

(S prošlogodišnjeg nastupa Cubisma na Tomislavcu / Foto: Marija Štilinović /HRT)

Sva tri koncerta počinju u 20.30, a ulaz je besplatan

Manifestacija Glazba i grad kojom su ansambli Hrvatske radiotelevizije na Trgu kralja Tomislava proslavljali Svjetski dan glazbe i pozdravljali početak ljeta, ove se godine seli na otvoreni prostor s južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju.

Razlog seljenja manifestacija su epidemiološke mjere uslijed Covid-19 epidemije.

Tri koncerta ansambala HRT-a tek su uvod u brojna događanja na pozornici sa »sunčane strane Prisavlja«.

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija otvorit će manifestaciju u petak, 19. lipnja, izborom plesnih skladbi iz pera glasovitih skladatelja klasične glazbe.

Na repertoaru su izvedbe od opernih remek-djela Gioachina Rossinija, Jean-Philippea Rameaua, Aleksandra Borodina i Georgea Gershwina preko španjolskim koloritom nadahnutih plesova Pabla de Sarasatea, Georgesa Bizeta, Manuela de Falle i Isaaca Albéniza.

Posjetitelji će moći uživati u glasovitoj drugoj Jazz suiti Dmitrija Šostakoviča i zaključka u veličanstvenom Simfonijskom kolu našega Jakova Gotovca.

Glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija pridružit će se međunarodno proslavljeni solisti: gitarist Petrit Çeku, udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić i bariton Leon Košavić, uz sopranisticu Nataliju Kralj.

Dan poslije, u subotu, 20. lipnja, Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera udružuje se s Massimom kako bi izveli svevremenske uspješnice iz repertoara Franka Sinatre.

Riječ je o programu koji je 2010. ovjekovječen i na nosaču zvuka Massimo Sings Sinatra na kojem su zabilježene pjesme poput My Way, I’ ve Got You Under My Skin, New York New York, Fly Me to the Moon…

Posvetu glasovitom the Voiceu Massimo će začiniti pjesmama iz svojega repertoara: Zar više nema nas, Benzina, Iz jednog pogleda…, i to u svježim aranžmanima za big band.

Trodnevnu glazbenu svečanost, na Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta, u nedjelju 21. lipnja, zaključit će Tamburaški orkestar HRT-a na čelu sa šefom dirigentom Sinišom Leopoldom.

Njihov posljednji nosač zvuka, realiziran u suradnji s Bojanom Jambrošićem pod nazivom Kajkavski biseri, nagrađen je Porinom za najbolji album tamburaške glazbe,a sada će se ta posvetu kajkavskoj glazbenoj baštini čuti i uživo, s istaknutim gošćama, Gabi Novak i Danijelom Pintarić.

Sva tri koncerta počinju u 20.30, a ulaz je besplatan.

Ovaj glazbeni spektakl će se prenositi 19., 20. i 21. lipnja u 20.30 na TV-u i radiju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni