Manifestacija “Dvorišta” ponovno oživljava Gornji grad

Manifestacija “Dvorišta” ponovno oživljava Gornji grad

Po prvi manifestacija se spušta se izvan »strogoga« prstena Gornjega grada te će biti otvorena kuća u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter

Četvrtu godinu zaredom – ljetno izdanje omiljene zagrebačke manifestacije ponovno je pred nama. Od ovog petka 14. srpnja na Gornjem gradu započinju Dvorišta. Za posjetitelje je od 14. do 23. srpnja svakodnevno, od 18 do 24 sata, pripremljen niz događanja na sedam gornjogradskih lokacija.

Bogata ponuda hrane i pića dočekuje posjetitelje na svakome koraku. Svako dvorište ima vlastitu ponudu. Svi prostori posebno su uređeni za zabavu i ugodno druženje, a sva dvorišta kroz opise na informativnim pločama, uređenje, ponudu, programe, cjelokupnu atmosferu, pričaju svoje priče u skladu sa sloganom manifestacije “Svako ima svoju priču…”.

Zašto već od ovog petka posjetiti Dvorišta, pitate se? Na prvome mjestu, dakako, zbog »zvijezda« manifestacije – prekrasnih gornjogradskih dvorišta: intimnog i ugodnog dvorišta obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobnoga dvorišta Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili nezaobilaznog, zabavnog dvorišta Palače Balbi u Demetrovoj 11. Također i zbog dvorišta u kojem je snimljeno remek-djelo Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli u Basaričekovoj 11, ali i tri nove lokacije koje se premijerno predstavljaju u ovom ljetnom izdanju.

Po prvi manifestacija se spušta se izvan »strogoga« prstena Gornjega grada te će biti otvorena kuća u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter. Ovo ugodno dvorište pruža jedinstveni pogled na Kožarsku i Tkalčićevu pod sobom, kao i na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu. Stoga nema sumnje da će u njemu po prvi put uživati i brojni posjetitelji Dvorišta.

A po prvi puta Dvorišta sežu i do »vrha« Gornjega grada – u Visoku ulicu, gdje će na kućnome broju 8 biti otvorena unikatna palača ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave. Palača trenutačno čeka na rekonstrukciju, no ipak – ekskluzivno za Dvorišta, otvorit će vrata svojega ulaznog dvorišta, kako bi se u njemu prizvala »vedra druženja« što su se nekad redovito odvijala u njenim prostorima.

Koncert u svakom dvorištu

Naposljetku, po prvi puta u ljetnome izdanju otvara se i atrij Muzeja grada Zagreba (Opatička 20), davno u prošlosti opatički samostan po kojemu je i cijela Opatička dobila svoje ime, reprezentativni prostor s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu. Pa iako ura i danas pokazuje točno vrijeme, zacijelo će u jedinstvenoj atmosferi ovog prostora vrijeme barem na trenutak stati za brojne posjetitelje Dvorišta.

Iako nije riječ o glazbenom festivalu svake večeri posjetitelji će moći uživati u glazbenim doživljajima, među kojima ove godine izdvajamo nastup naše sjajne glazbenice Jelene Radan koja svojim novim singlovima osvaja vrhove glazbenih ljestvica, kao i koncert šansonijera Radovana Prstačića i njegova sastava La Boheme koji će atmosferu pariškog Montmartrea na trenutak preseliti na zagrebački Gornji grad.

Dvorišta ponovno ugošćuju vrhunskog pjevača i miljenika publike Matiju Cveka, kao i “zaštitni glas” manifestacije od prve sezone – Ivu Smojver.

Dvorišta ne prave razliku među generacijama, ni među posjetiteljima, kao ni među izvođačima, pa tako ove godine predstavljaju i “old school” jazzere koji još uvijek i žare i pale – Three colors of jazz. Među ostalim, nastupaju i prvorazredni glazbenici Money2, sjajne pjevačice Lu Jakelić i Antonela Đinđić, latino senzacija Caiman verde, te osebujna i jedinstvena pjevačica i gitaristica Gordana Marković.

Dvorišta ne bi mogla proći niti bez ekskluzivnoga banda dvorišta Tko pjeva zlo ne misli Gornjogradskih fulira, a program manifestacije ove godine donosi i jednu “svjetsku” premijeru. Naime, po prvi puta nakon što su nastupili zajedno s Jacquesom Houdekom na ovogodišnjoj Euroviziji, tri sjajna mlada pjevača, Alen Đuras, Edgar Rupena (obojica finalisti TV šoua The Voice) te Matija Cvek, u društvu Antuna Stašića na violini i Emanuela Pavona na violončelu uz pratnju klavijatura, predstavljaju novi zajednički glazbeni projekt – Friends.

Izvode izuzetno raznoliki repertoar od klapskih kancona i najvećih hrvatskih pop hitova do recentnih svjetskih uspješnica, a u njihovim izvedbama zasigurno će uživati i svi posjetitelji Dvorišta.

Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni