Manifestacija Dvorišta: Otkrijte Zagreb kakav još niste doživjeli

Manifestacija Dvorišta: Otkrijte Zagreb kakav još niste doživjeli

Na pet lokacija, od toga na tri posve nove, kroz 12 dana Dvorišta ponovno otkrivaju skrivene tajne Gornjeg grada

Omiljena ljetna manifestacija »Dvorišta« koja se održava od srijede, 13. 7. do nedjelje, 24. 7. na pet gornjogradskih lokacija omogućuje svima da zavire iza fasada čarobnih palača i otkriju Zagreb kakav još nisu doživjeli.

Dvorišta donose dvije lokacije premijerno predstavljene 2019. u sklopu Narodnog doma HAZU-a: gornje reprezentativno dvorište na Opatičku (Opatička 18) i donje, skriveno i posebno, s pogledom na Radićevu ulicu (Dvoranski prečac 1).

No, Dvorišta ove sezone otkrivaju i nešto novo. Dvorište Zvjezdarnice u Popovom tornju (na vrhu Opatičke), kao i Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba (s ulazom iz dvorišta Zvjezdarnice). Napokon, Dvorišta premijerno predstavljaju lokaciju koja bi se već u ovoj sezoni mogla pokazati kao posebni hit. Dvorište Palače Erdödy-Keglević u Ćirilometodskoj 4, u kojoj je danas jedna od rezidencija Pravnog fakulteta, a nekoć je bila posljednji dom vođe Hrvatskoga preporoda Ljudevita Gaja i mjesto njegove znamenite Ilirske tiskare.

Neinvazivan i inovativan način turističkog razvoja

„Kao jedno od najprepoznatljivijih zagrebačkih ljetnih događanja, Dvorišta su istinski primjer kako na neinvazivan i inovativan način možemo uspješno razvijati gradski turizam. Naime, uz prikladan i decentan program, Dvorišta potiču boravak na otvorenom, pružajući svim posjetiteljima mir, opuštanje i ugodne ljetne večeri, čime pozitivno utječu na razvoj turističke ponude grada“, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Dodala je kako se svake godine projekt nastoji oplemeniti novitetima te je pozvala stanovnike Zagreba, ali i sve posjetitelje da prošetaju Gornjim gradom i uživaju u ambijentima prekrasnih dvorišta, inače zatvorenih za javnost.

Od samog početka, uz zabavu i ambijente, Dvorišta su prepoznata kao sinonim za dobru glazbu, kvalitetne izvođače i izvedbe uživo. Matija Cvek, Antonela Đinđić, Gordana Marković, Lu Jakelić samo su neki među mnogima koji su neke od koraka na počecima svojih karijera ostvarili upravo na Dvorištima.

Bila su Dvorišta i pozornica za mnoge etablirane glazbenike. Od Jelene Radan, Ivane Kindl, Songkillersa i Caimán Verde do legendarne Zdenke Kovačiček i Branka Bogunovića Pifa, pa i za mnoge klasičare od Ansambla Antiphonus, preko Zagrebačkog puhačkog ansambla, gudačkih kvarteta, kvarteta saksofona, harfistice Ivane Biliško i dr.

Puno dobre glazbe

Organizatori ističu kako će Dvorišta i ove sezone donijeti puno i glazbenih užitaka i to u trenutku u kojemu se mnoge manifestacije okreću DJ-ima i jednostavnijim rješenjima.

Ove sezone manifestacija daruje svojim posjetiteljima čak dva dana više u odnosu na deset dana proteklih godina, a sva Dvorišta, cijelim tijekom manifestacije, bit će ispunjena zvucima dobre glazbe. Dnevni programi bit će objavljivani nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije pa organizatori pozivaju sve zainteresirane da ih prate.

Manifestacija je otvorena svakog dana tijekom trajanja od 18:00 do 24:00 – uz iznimku lokacije u Ćirilometodskoj koja je otvorena od 19:00 do 24:00, a ulaz u sve prostore je kao i dosad – slobodan. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni