Manifestacija “Dvorišta” na sedam gornjogradskih lokacija

Manifestacija “Dvorišta” na sedam gornjogradskih lokacija

Manifestacije »Dvorišta« koja će se do 21. srpnja održavati na sedam gornjogradskih lokacija, svakoga dana od 18 do 24 sata bit će otvorena danas, 12. srpnja u 19 sati u dvorištu Narodnog doma HAZU-a.

Svi prostori posebno su uređeni za zabavu i ugodno druženje. Sva dvorišta kroz opise na informativnim pločama, uređenje, ponudu, programe, cjelokupnu atmosferu, pričaju svoje priče u skladu sa sloganom manifestacije “Svako ima svoju priču…”.

Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan.

LOKALITETI DVORIŠTA

Palača Balbi, Demetrova 11

Staroslavenski institut, barokna palača i dvorište s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu, među starim Zagrepčanima poznata i kao Balbičina palača nazvana po barunici Korneliji Balbi koja je bila njena zadnja privatna vlasnica, u kojoj je u brojnim trenutcima slobodnoga vremena vezla najljepše ukrašena veziva koja se i danas čuvaju u obližnjem Muzeju grada Zagreba.

Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29

Državni arhiv u Zagrebu, čuva najstarije povelje iz povijesti grada Zagreba; u ovoj prekrasnoj palači svoje djetinjstvo provela je hrvatska operna primadona Sidonija Erdödy Drašković, a još sredinom 20. stoljeća u njemu se sušio veš, igrala djeca i trčale kokice.

Privatno dvorište obitelji Milovac, Opatička 19

Lokacija na kojoj je rođen skladatelj i violončelist Rudolf Matz, na kojoj je živjela velika ljubav slavnog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog, Hedviga Ban te na kojoj je prema legendi nastala prva hrvatska opera Ljubav i zloba.

Privatno dvorište, Radićeva 54

Kuća u čijem je prizemlju živio otac Augusta Šenoe, “kaptolski sladopek” Vjekoslav Šenoa, a potom i veliki hrvatski književnik, dramatičar i preporoditelj Dimitrija Demeter, a čije dvorište, na kojemu su se još do jučer nalazile drvene šupe i ostave te metalna greda za klofanje tepiha, pruža poseban doživljaj Kožarske i Tkalčićeve u podnožju, kao i prekrasni pogled na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu.

Plemićki konvikt (Gimnazija Tituša Brezovačkog), Habdelićeva 1

U najkraćoj ulici Gornjega grada – sa samo tri kućna broja, dugoj tek 65 metara, u središtu goleme zgrade na broju 1 skriva se atrij Plemićkoga konvikta! Tu, na mjestu gdje je danas smještena Gimnazija Tituša Brezovačkog, gotovo 400 godina djelovale su institucije u kojima su odgajane generacije hrvatskih intelektualaca. Poznati hrvatski pisac August Šenoa pisao je kako je gotovo trećina hrvatske inteligencije izišla iz Plemićkoga konvikta.

Narodni dom HAZU

Na mjestu današnje palače, poznate pod nazivom Narodni dom, nalazio se nekoć samostan klarisa. Svim ljubiteljima Dvorišta dajemo mogućnost da zavire iza dvije ograde Narodnog doma na adresi Opatička 18 i Dvoranski prečac 1. Posjetitelji će imati priliku uvjeriti se u ljepotu Narodnog doma HAZU, uživati u ambijentu dvorišta s prekrasnim perivojem i neponovljivim pogledom na cjelokupni Zagreb. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni