Manhattan

Manhattan

(Foto: Anthony Quintano /Creative Commons)

Hanibal Salvaro

Manhattan ima oko 1,700.000 stanovnika i mnogo različitih četvrti i geografskih cjelina. Najpoznatije su Wall Street, East River, Central Park, Harlem, Greenwich Vilage, Times Sqare, a ni Broadway i Bronx nisu daleko. Postavlja se pitanje hoće li se svi ti sadržaji ugraditi na ovom raspoloživom četvornom kilometru »zagrebačkog Manhattana«. Ili će možda sadržajno biti dijelom Wall Street, a dijelom Harlem. Ali šteta ako nema Times Square-a ili East Rivera. No preostaje samo nagađati i vjerovati u glasine.

Spominje se arhitekt Frank Gehry, a to onda miriše na Guggenheim muzej, a Renzo Piano pak na centar Georges Pompidou. A možda će prostor osmisliti ona naša arhitektica koja je sredila trg Žrtava fašizma i spomenik dr. Franji Tuđmanu, a tada miriše sve skupa na neke kocketine. No živi bili pa vidjeli. Stvari su tajnovite kako bi nas što više iznenadile i možda oduševile.

Kako je već započelo raščišćavanje terena, to znači da je osmišljen i projektiran sadržaj i izgled budućeg centra u Centru (šteta bez međunarodnog natječaja i žirija) te dobivene potrebne građevinske dozvole. Jedino nije jasno radi čega se sve to taji i po kojem hrvatskom zakonu je to »poslovna tajna« Grada Zagreba ili investitora.

Hanibal Salvaro, Art Director

LADICA Fine Arts & Design Center

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni