Manduševac, kao staro -novo pojilište

Manduševac, kao staro -novo pojilište

Foto: Goran Kerić, Petra Milički

Skupina građana okupljeni oko inicijative 1postozagrad započeli su sa dvije nove inicijative.  Ovoga puta riječ je o povratku stoljetne javne pumpe za pitku vodu u park šumi Tuškanac, ali i povratku pumpe na Manduševac na Trgu bana Jelačića.  Za prvi slučaj, iz spomenute incijative pišu, kako je pumpa ostojala do unazad nekoliko godina, a potom je uklonjena. Smatraju, kako za spomenutu pumpu postoje svi tehnički preduvjeti postoje i potrebno je tek instalirati novu pumu. S toga pozivaju, gradske oce da se to učini što prije tj. već ovoga ljeta kako bi mnogi građani i gosti našega grada mogli konzumirati vodu u jednom od popularnih gradskih javnih parkova.

Drugi navedeni slučaj je slučaj Manduševca.  Podsjećaju kako je Manduševac od 14. stoljeća bio mjesto na kojem se moglo konzumirati pitku vodu. Nadodaju, kako je danas tamošnje prisustvo vode simbolično to jest svedeno je samo na ukrasni zdenac/fontanu, čime je poništena njegova povijesna uloga.

S toga  predlažu i radno rješenje kao tek jedan od mogućih smjerova kako da Manduševac od sadašnjeg zdenca ponovo postao i pojilo tj. da ponovo dobije mogućnost konzumacije pitke vode.  (Zg magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni