Mali zmaj s velikim planovima: Cilj im je otvoriti kuću za smještaj deložiranih obitelji s djecom

Mali zmaj s velikim planovima: Cilj im je otvoriti kuću za smještaj deložiranih obitelji s djecom

Osim što pružaju materijalnu pomoć, organiziraju i instrukcije za osnovne i srednje škole, radionice te brojne akcije pogotovo u vrijeme blagdana kada svi trebaju biti sretni i povezani sa svojim najbližima

Radost djece i pomoć onima kojima je to najpotrebnije glavna je vodilja društva »Mali zmaj«. Radi se o udruzi koja svakom djetetu želi pružiti bezbrižno odrastanje, bez obzira na nepovoljne situacije u kojima se nalaze. Društvo je započelo kao mali interni projekt nekolicine prijatelja u prosincu 2009. godine, a nakon nekoliko manjih neslužbenih, ali uspješnih akcija pokazala se potreba za registracijom udruge i malo ozbiljnijim pristupom.

»Želja nam je da sva djeca budu jednaka, bez etiketiranja jer ono ostavlja neopisive i nepopravljive tragove na djetetu. Iznenadili biste se koliko su djeca zlostavljana u školi jer nemaju mobitel ili nove tenisice, što je strašno«, otkriva nam Martina Leopold, predsjednica udruge.

Danas rade sa štićenicima dječjih domova i sigurnih kuća te socijalno ugroženom djecom, kojih je svakog dana sve više. Pomažu i trudnicama kojima osiguravaju sve potrepštine nužne nakon poroda pa daruju dječje krevetiće, kolica, odjeću…

Pomoć za 400 obitelji

mali-zmaj1Prostorije u Maksimirskoj cesti predstavljaju pravo malo skladište, a otvorene su ponedjeljkom od 11 do 15 sati ili po potrebi. U dogovoreno vrijeme korisnici, koji su prethodno predočili potrebnu dokumentaciju kako bi ostvarili pomoć, mogu doći po ono što im je najviše potrebno. Njihova pomoć ostvaruje se gotovo isključivo na temelju materijalnih donacija, a to su najčešće rabljena odjeća, obuća, potrepštine i igračke, dok su financijske uplate ipak malo rjeđe.

»Trenutno pomažemo oko 400 obitelji, odnosno oko tisuću djece. Najviše nam treba hrana, pelene te higijenske potrepštine. To je ono što se stalno traži te nam uvijek dobro dođe«, pojašnjava Leopold.

Osim što pružaju materijalnu pomoć, organiziraju i instrukcije za osnovne i srednje škole, radionice te brojne akcije pogotovo u vrijeme blagdana kada svi trebaju biti sretni i povezani sa svojim najbližima. Trenutno je odlično prihvaćena akcija Vila Rođendanka čija je osnovna ideja omogućiti kupnju rođendanskih poklona djeci korisničkih obitelji. U Facebook grupi svaki mjesec objavljuju datume rođendana djeteta, potpuno anonimno, a svatko tko se želi uključiti može odabrati jedno ili više djece kojima želi kupiti poklon i proslijediti ga putem udruge. O vrsti i veličini poklona donatori odlučuju sami, a posebno su ponosni jer je od veljače svako dijete dobilo poklon, za koji klinci nisu ni znali da ih čeka, zbog čega je iznenađenje još i veće.

Druženje s poznatima

mali-zmaj2Uz to, svakog utorka od 21 do 22 sata u Buzz baru u Preradovićevoj ulici pića poslužuje neka poznata osoba te se sva prikupljena sredstva doniraju udruzi. Tako je prošli tjedan konobarila komičarka Andera Adrassi, prethodno su se iskušali Tomislav Šarić i Tomislav Jelinčić, a pošto je akcija odlično prihvaćena očekuju pridruživanje i ostalih zvijezda.

Nažalost, realnost je da je broj ugroženih obitelji raste, a udrugu zabrinjavaju već standardni problemi u našem društvu, a to su financije. Naime, nisu financirani od grada ni države, prostor u kojem se nalaze redovito plaćaju te im preostaje samo javljanje na natječaje i donacije. Pod uvjetima natječaja često su potrebni zaposlenici u udrugama, no njihovo društvo nema radnika, već se sve odvija na volonterskoj bazi zbog čega su nerijetko eliminirani odmah na početku.

Usprkos tome, nastavljaju s trudom i zalaganjem za one kojima najviše treba te imaju velike planove za ovu godinu. Surađuju s dosta drugih udruga sličnog karaktera kako bi unaprijedili i proširili način na koji pomažu te se nadaju trajnoj suradnji s Gradom Zagrebom i državnim institucijama koje brinu za dobrobit djece.

Vodit će djecu na more

Čeka ih još puno likovnih, plesnih i dramskih radionica, i dalje će pružati besplatnu psihološku pomoć, voditi djecu na more, a jedan od većih planova je osnivanje kuće za privremeni smještaj deložiranih obitelji s djecom.

»Svakodnevno nam se javljaju obitelji kojima prijeti deložacija, a to posebno pogađa djecu koja onda nemaju siguran dom i zdravu atmosferu za odrastanje«, napominje predsjednica Leopold.

U udruzi nam otkrivaju kako im se nakon medijskih objava najčešće samo poveća broj onih kojima je potrebna pomoć. I ovim putem želimo to promijeniti pa posjetite Buzz bar utokom navečer, uključite se u Facebook grupu Vila Rođendanka ili jednostavno donirajte neku sitnicu za štićenike Malog zmaja.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni