Mali formati slikara Duška Šibla

Mali formati slikara Duška Šibla

Suvremeni hrvatski umjetnik, akademski slikar Duško Šibl u proteklom je razdoblju stekao izniman ugled nizom ciklusa većih i velikih formata ulja i akrila s brojnim nadahnutim varijacijama svoje omiljene teme figura u pokretu. Ciklusi su bili obilježeni snažnom energijom, uzavrelim emocijama s dva ili više uznemirenih tijela u gibanju, na crvenoj, zelenkastoj, plavoj podlozi.

Nedavno je Šibl izveo atelijerski eksperiment. Motive razigranih likova je izveo u akrilu na platnu, ali u formatu 30 x 20 cm, 15 x 10 cm i na još manjima, nazivajući novi ciklus minijaturama, međutim zadržavajući sve prepoznatljive odlike svoga slikarstva.

Likovi su i dalje u neprekidnom kretanju, zapravo odaju dojam nezaustavljivosti. Uopće je teško pretpostaviti kada će se njihovo gibanja smanjiti ili zaustaviti, kada će uslijediti smiraj, spokoj figura.

Sve što je davalo ton, karakter slikama velikih formata s tijelima u gotovo stvarnoj veličini, izrazitim, dominantnim bojama, prepletenosti dodira i gesti i ovdje je prisutno, vidljivo i opipljivo,samo stegnuto u manjem volumenu.

Ciklus malih formata, minijatura Duška Šibla uspjeli je nastavak slikarskog istraživanja, hrabro eksperimentiranje s poznatim motivima i svim odrednicama samosvojnog autorskog izraza.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni