Mali broj tvrtki šifrira podatke svojih klijenata

Mali broj tvrtki šifrira podatke svojih klijenata

IBM je u ponedjeljak priopćio kako je postigao napredak u sigurnosnoj tehnologiji koja će omogućiti svakom poslovnom subjektu zaštitu vlastitih podataka, javlja Washington Post.  Na ove podatke se osvrnuo i generalni direktor IBM za odjel glavnog poslovanja Ross Mauri. On smatra kako je nova generacija main frameova učinila šifriranje još boljim, ali ne i skupljim.

“Mi iz IBM-a procjenjujem da je samo 4 posto podataka ukradeno od 2013. kada smo započeli sa šifriranjem”.

Budući da broj krađa osobnih podataka stalno raste, što rezultira godišnjim gubitkom milijuna osobnih podataka, IBM tvrdi da bi univerzalna enkripcija mogla biti odgovor na epidemiju hakiranja.

Rješenje je, smatraju u IBM-u, u ažuriranju čipova računala koja pokreće snažne poslužitelje središnjih računala koja sadrže korporativne ili institucionalne informacije i obrađuju milijune transakcija dnevno širom svijeta.

Kriptografiju, koja se danas već  koristi kod određenih davatelja usluga elektroničke pošte i pohrane podataka, koristi mali broj tvrtki, dok veći dio šifrira podatke selektivno. Sve to otvara mogućnosti za digitalne kriminalce, rekao je Austin Carson, izvršni direktor TechFreedom.

“Jedan od velikih problema je na taj način previše informacija pohranjeno u jasnom tekstu”, rekao je. No univerzalno ili prošireno šifriranje, dodao je, moglo bi osigurati da, čak i ako hakeri uspješno uđu u mrežu neke tvrtke, sve proneđane informacije ne bi mogli dekodirati. “To bi bio veliki korak naprijed samo u smislu zaštite većeg dijela informacija”, rekao je Carson.

No, ista bi tehnologija mogla frustrirati legislativu koja je posljednjih godina vodila žestoku bitku s Silicijskom dolinom nad tehnologijom šifriranja i opsegom njene primjene. U prošlogodišnjem sporu s Appleom, Ministarstvo pravosuđa ustvrdilo je da bi tvrtka trebala državnim službenicima da se probiju u šifrirani iPhone koji je koristio jedan od terorista u pucnjavi u San Bernardinu.  Apple je to odbio poručivši da bi razvojem alata za razbijanje enkripcije potkopao sigurnost svojih klijenata, osobito ako bi alati pali u pogrešne ruke.

Na njihove riječi se nadovezao i IBM.  Za njih je šifriranje velika poslovna prilika, budući da tvrtke danas troše milijarde dolara u zaštitu podataka.  Jedan od  načina novom pristupu glavnim kadrovima je koncept automatizacije tog postupka usklađenosti, koristeći umjetnu inteligenciju kako bi provjerili da ono što je zaštićeno prolazi regulatorni skup u raznim industrijama.

No, iako IBM smatra šifriranje prioritetom, sigurnosni stručnjaci poput Maurija već imaju svoje oči usmjerene na sljedeći sveti gral,  odnosno na sposobnost da sigurno uređujete i manipulirate šifriranim datotekama bez da ih prvo morate dešifrirati. (Zg magazin)