Male vulkanizerske radionice odlaze u povijest

Male vulkanizerske radionice odlaze u povijest

(Foto: Milan Ratkajec)

Malim vulkanizerskim radionicama, koje su živjele samo od vulkanizerskih usluga ostanak je vrlo upitan. Njihova puna zaposlenost je samo dva do tri mjeseca u godini, pred zimu i u proljeće, pa u tako kratkom vremenu, ma koliko posla napravili, ne mogu zaraditi za preživljavanje u idućih 10 mjeseci

Još prije deset godina male, brze, vulkanizerske radionice bile su mjesta pomoći vozačima. U njima su ljepilom popravljali probušene zračnice, vulkanizirali vanjske gume, upucavali metalne šiljke, od istrošenih zimskih guma pravili uporabljive. Sada nema više ni zračnica, niti drugih sličnih poslova, a male radionice ili nestaju ili se pretvaraju u nešto drugo – pokazalo je istraživanje zagrebačkog Automoto kluba Maksimir.

Mnoga tržišna događanja i navike vozača ne idu više u prilogu vulkanizerima, koji će imati sve manje prilike da za dvadesetak minuta ili pola sata rada naplate vozačima 200 kuna. Sad samo 60 posto vozača mijenja pred zimu gume, a 34 od 100 vozača ima već zimske gume na naplatcima, pa ih mogu zamijeniti i sami kod kuće bez dolaska u vulkanizersku radionicu. Idućih 10 posto vozača vozi i ljeti zimskim gumama, opravdavajući se visokom cijenom vulkanizerskog posla. Bude li ova zima blaga, kako se najavljuje, vulkanizerima stiže crna jesen.

U Zagrebu ima oko 40 vulkanizerskih radionica, ali su se neke od njih, zbog manjkavosti ovog posla, počele baviti i drugim djelatnostima, npr. pretvorile su se u autoservise, bave se proizvodnjom gumenih proizvoda, imaju autopraonice, trguju gumama, rade geometriju kotača i dr. Malim vulkanizerskim radionicama, koje su živjele samo od vulkanizerskih usluga ostanak je vrlo upitan. Njihova puna zaposlenost je samo dva do tri mjeseca u godini, pred zimu i u proljeće, pa u tako kratkom vremenu, ma koliko posla napravili, ne mogu zaraditi za preživljavanje u idućih deset mjeseci. Sada im konkuriraju veliki autoservisi, koji se ranijih godina nisu ozbiljnije bavili tim poslom, a sada privlače vozače nudeći im povoljno čuvanje vansezonskih guma. Tu pogodnost koristi oko 10 posto vozača.

Cijele godine na zimskim gumama

Održavajući godinama svoje usluge na istoj cijeni, vulkanizeri su propustili prilagoditi se kupovnoj moći građana. Istina, neki su već prošle zime, osjećajući krizu, snizili svoje usluge sa 200 na 120 kuna, ali sve takve informacije nisu pravodobno stigle do vozača.

Veliki autoservisi su u prednosti pred malim klasičnim vulkanizerima jer radnike mogu cijele godine prebacivati s posla na posao, a vozačima mogu ponuditi i geometriju kotača, kontrolu i jeftiniji popravak donjeg postroja automobila, jeftiniji smještaj i čuvanje guma, popust na kupnju novih guma i druge usluge. Na taj način vulkanizacija im postaje ne sezonska, već korisna dopunska djelatnost kroz cijelu godinu.

Vozači koji pred zimu ne mijenjaju ljetne gume zimskima, drže to dobrom uštedom jer 10 posto njih zimi uopće ne vozi auto, 27 posto vozi samo kad su ceste očišćene, a 13 posto snalazi se po snijegu na druge načine.

Bude li ove zime ipak puno snijega, domišljati vozači, željni uštede, sigurno će posegnuti i za svojim džokerom iz rukava: potražit će člansku iskaznicu HAK-a, koja im daje pravo na zamjenu guma i to – besplatno. Pitanje je samo koliko će njih moći stvarno i iskoristiti tu uslugu u kratkom vremenskom razdoblju, jer je pitanje hoće li HAK do zime uspjeti otvoriti dovoljno mjesta na kojima će se obavljati takvi poslovi za članove. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni