Mala zimska služba protiv velike hladnoće

Mala zimska služba protiv velike hladnoće

Na području gradske četvrti koja pokriva područje od Zapruđa do Velikog polja ima »milijun« malih puteva i staza te ih je nemoguće sve očistiti. Mnogima se ne može pristupiti čak ni manjim, prilagođenim strojevima zbog nepropisno parkiranih automobila i/li stupića

Na području Utrina i drugim dijelovima Novog Zagreba za trajanja zimskih padalina kolnici su bili očišćeni za svaku pohvalu, ali to nije bio i slučaj s pješačkim putevima unutar naselja koji se ne nalaze ispred stambenih zgrada pa se na njima danima zadržao led, požalio nam se naš čitatelj. Doznajemo da je zbog toga bilo padova i ozljeda, a i neke su invalidske rampe na području Novog Zagreba također bile zaleđene. Stanovnici Novog Zagreba stoga se pitaju kome se mogu obratiti ako se situacija ponovi jer im nije jasno tko je zadužen za čišćenje nogostupa i pješačkih prolaza u naselju.

Građani se mogu javiti na besplatni telefon zimske službe 0800 2554 i na adresu e-pošte: zimska.sluzba@zagreb.hr.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet poručuju da snijeg i led s nogostupa uz kuću, zgradu ili poslovni prostor uklanja vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora, dok su kolnici u nadležnosti Zimske službe Zagrebačkih cesta. A za za čišćenje i posipavanje poledice u pješačkim zonama, pristupima bolnicama, vrtićima, školama i ostalim javnim ustanovama, javnim stubama te invalidskim prilazima zadužene su ekipe Male zimske službe (MZS) sastavljene od radnika Zrinjevca i Čistoće. One su raspoređene i prema komunalnim bazama u Novom Zagrebu.

Prema podatcima Ureda, za potrebe MZS-a na području Grada Zagreba angažirano je 45 ekipa iz Holdingovih podružnica Zrinjevac i Čistoća koje su raspoređene u 15 komunalnih baza.

Specifična zima

U Uredu tvrde da se nogostupi čiste prema listi prioriteta, a zbog ovogodišnjih izuzetno niskih temperatura koje su trajale u kontinuitetu duljem od mjesec dana, neki su nogostupi čišćeni višekratno zbog leda.

To nam je potvrdio Ivo Dajak, voditelj Gradske četvrti Novi Zagreb – istok. Međutim, Dajak ukazuje kako na području te gradske četvrti koja pokriva područje od Zapruđa do Velikog polja ima »milijun« malih puteva i staza te ih je nemoguće sve očistiti. Mnogima se ne može pristupiti čak ni manjim, prilagođenim strojevima zbog nepropisno parkiranih automobila i/li stupića. Ima i graničnih slučajeva kod kojih je teško odrediti spadaju li u nadležnost MZS-a ili je riječ o površinama koje bi trebali očistiti stanari obližnje zgrade. S druge strane da bi se to sve ručno očistilo nedostaje ljudi budući da ekipa MZS-a službe koja pokriva to područje broji svega »10 momaka«, među kojima ima i osoba s invaliditetom.

Dajak ukazuje i na specifičnost ovogodišnje zime u kojoj su se dugo zadržavale niske temperature pa ni od soljenja puteva nije bilo prevelike koristi jer bi se led ponovno brzo stvorio. Kaže kako zbog prijeloma dobivaju prosječno po jedan zahtjev godišnje, a rad MZS-a konstantno nadzire i komunalni redar. Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i (…) komunalne poslove napominju da tijekom zimskih mjeseci nadzor nad pješačkim prolazima provodi Operativni stožer zimske službe.

Voditelj Gradske četvrtki Novi Zagreb – istok napominje i kako građani ponekad imaju nerealne zahtjeve te se povremeno javljaju šetači pasa koji bi htjeli da je svaki pedalj terena očišćen. Radnici MZS-a pak nastoje osigurati prohodnost na prolazima u širini do 1,5 m. Bilo je i slučajeva da se zbog neočišćenih staza žale i biciklisti. Prema Dajakovim riječima, jedan se javio rano ujutro s primjedbom da staza nije očišćena, a u to je vrijeme još padao snijeg… (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni