Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore)

Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore)

Mala škola pisanja (za znanstvenike i po pularizatore), naslov je nove knjige dr. sc. Nenada Raosa koja će uz popratno predavanje biti predstavljena u petak, 6. prosinca 2019. u Vijećnici Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Knjiga sadrži 144 stranice, a izdalo ju je Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim društvom.

Urednik izdanja je prof. dr. sc. Nenad Bolf, a jedan od recenzenata doc. dr. Tomislav Portada, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković.

Portada pojašnjava kako je knjiga namijenjena prvenstveno znanstvenicima i stručnjacima iz područja prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti te popularizatorima navedenih područja. No vjeruje da će biti zanimljiva i znatno širem krugu čitatelja.

Znanstveno-popularna knjiga dr. sc. Nenada Raosa Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore) predstavlja dorađeno i kompletirano izdanje eseja koje je autor u razdoblju od 2009. do 2012. godine objavljivao u nastavcima, kao feljton, u Prirodi, mjesečniku za popularizaciju prirodnih znanosti.

»U tom je razdoblju autor knjige bio ujedno i glavni urednik Prirode, a ja sam bio korektor, pa smo urednik i ja dosta surađivali. Kao glavni urednik, dr. Raos je bio nezadovoljan kvalitetom članaka koji su mu pristizali za objavu u Prirodi, puno je vremena i truda ulagao u njihovo dorađivanje, i to mu je nezadovoljstvo poslužilo kao poticaj da stvari pokuša popraviti pisanjem članaka o tome kako dobro pisati. Tako je nastao niz eseja koji je sada pretočen u knjigu«, prisjeća se Portada.

Knjiga je sadržajem podijeljena u dvije cjeline. Prva, dulja, naslovljena je Temelji, a druga, kraća, Primjeri. »U drugoj cjelini autor na konkretnim primjerima ulomaka iz tekstova koje je dobivao kao urednik objašnjava što i zašto u njima ne valja, te kako se to može i treba popraviti primjenom načela koja je postavio i objasnio u prvoj cjelini, Temeljima, navodi Portada.

Knjiga će se moći nabaviti izravno od izdavača, HDKI (Zagreb, Berislavićeva 6/1), www.hdki.hr/hdki/knjige, po cijeni od 100 kuna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni