“Maksimirski Minus Zwei cener” okupio dvjestotinjak trkača

“Maksimirski Minus Zwei cener” okupio dvjestotinjak trkača

U parku Maksimir u subotu je održano šesto izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ koje je okupilo više od 200 sudionika.

Utrka je po običaju imala i javnozdravstvenu pozadinu, a ove godine je u fokusu bilo podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji. Osim o ovoj rijetkoj bolesti, sudionici su mogli naučiti i o različitim važnostima zdravog i aktivnog života, a sve s ciljem promocije rekreativnog trčanja i uživanja u prirodi.

Ljubitelji trčanja, zdravog načina života i boravka u prirodi imali su priliku sudjelovati u glavnoj kros utrci od 8 km, raspodijeljenoj na četiri kruga. Za sve željne nešto lakšeg tempa je održana i utrka građana na 2 km. Unatoč zahtjevnim okolnostima, ovogodišnji „Maksimirski Minus Zwei cener“ je uspješno održan sukladno s epidemiološkim mjerama i preporukama. Najmlađi sudionici dobili su na poklon besplatnu ulaznicu za zagrebački ZOO, što ih je posebno razveselilo i pridonijelo atmosferi subotnjeg jutra.

Utrku je organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Domom zdravlja Zagreb – Centar i Veleučilištem Velika Gorica.

Organizatori utrke ove su godine udružili snage s udrugom oboljelih od plućne hipertenzije „Plava krila“ kako bi se osvijestilo javnost o postojanju ove rijetke bolesti. Radi se o bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto manje od 200 ljudi u Hrvatskoj.

„Plućna hipertenzija neizlječiva i vrlo zahtjevna bolest, a oboljeli su ove godine ugroženiji nego ikada. Stoga nam je želja ovom suradnjom proširiti svijest u javnosti o ovoj rijetkoj bolesti, o kojoj se još uvijek premalo zna. Upravo sloganom Ostani bez daha za PH cilj je sudionicima utrke dočarati osjećaj koji oboljeli imaju kada ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, čak i u stanju mirovanja“, objasnila je Zdenka Bradač, predsjednica udruge „Plava krila“. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni