Maksimir na listi najljepših parkova Europe!

Maksimir na listi najljepših parkova Europe!

Turistički portal European best destinations (EBD) uvrstio je zagrebački gradski park Maksimir na listu najljepših gradskih parkova u Europi. EBD ga opisuje zelenim plućima grada (fra. un poumon vert) i omiljenim okupljalištem hrvatskih obitelji koje ondje dolaze na lijepe šetnje ili vožnje biciklom.

»Park nudi lijepe perspektive i toliko je velik da ćete lako naći male mirne kutke posvuda«, opsije portal na kojem se turistima preporuča obilazak Zoološkog vrta koji danas broji više od 275 životinjskih vrsta, dok je u početcima imao samo tri lisice i nekoliko sova.

»Park Maksimir koji je izvorno nastao na periferiji Zagreba krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća, danas je u potpunosti okružen gradskim naseljima. U ovom novom okruženju park Maksimir i dalje predstavlja utočište za mnoge biljne i životinjske vrste, usprkos njegovoj maloj površini od samo 316 hektara. Njegova vrijednost za zaštitu ugroženih vrsta vezanih za stare duplje je značajna zbog sačuvanih hrastovih šuma starih stotinjak godina. U parku Maksimir zabilježeno je više od stotinu vrsta ptica«, opisuje portal.

Napominje se kako se osim šuma u parku Maksimir mogu naći livade, jezera i potoci koji također predstavljaju važna staništa raznim biljkama i životinjama,te na taj način doprinose njegovoj biološkoj raznolikosti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni