Majčinski odjel Dječjeg doma u Nazorovoj nakon 10 godina ponovno u funkciji

Majčinski odjel Dječjeg doma u Nazorovoj nakon 10 godina ponovno u funkciji

Moderno uređen Majčinski odjel bit će u funkciji sredinom sljedećeg mjeseca, a moći će smjestiti 15 trudnica, odnosno majki s djecom

Nakon deset godina Majčinski odjel Dječjeg doma u Nazorovoj potpuno je obnovljen te je u fazi opremanja, a očekuje se da bi u funkciji trebao biti sredinom rujna.

Odjel čiju je obnovu većim dijelom financirao Grad Zagreb, obišao je danas i gradonačelnik Milan Bandić u društvu suradnika te ravnateljice Doma Jasne Ćurković Kelave.

„Mi smo partneri u pomoći ljudima, mi smo to bili i prije, jesmo i ostat ćemo, a ovo je primjer kako treba voditi računa i biti socijalno osjetljiv i solidaran s ljudima koji su u potrebi“, naglasio je gradonačelnik Bandić te najavio početak zajedničke pripreme projekata kojima će se aplicirati za sredstva Europskog socijalnog fonda za obrazovanje mladih nezbrinutih majki, kako bi postale konkurentne na tržištu rada.

Gradonačelnik je također najavio kako će Grad Zagreb do konca ove godine osigurati i dva stana koji će funkcionirati kao stambene zajednice u kojima će majke s djecom biti smještene nakon izlaska iz Doma.

Ravnateljica Doma Jasna Ćurković Kelava istaknula je kako Odjel nije bio u funkciji zadnjih 10 godina zbog nedostatka novca za obnovu. „Posebno mi je drago što je Grad Zagreb u lipnju ove godine donio Program za mlade koji pozitivno diskriminira štićenike, odnosno korisnike dječjih domova i sličnih ustanova kod stanovanja, zapošljavanja i obrazovanja“, kazala je ravnateljica.

Moderno uređen Majčinski odjel bit će u funkciji sredinom sljedećeg mjeseca, a moći će smjestiti 15 trudnica, odnosno majki s djecom. One će tu boraviti do djetetove navršene prve godine života te će tijekom tog vremena učiti kako se brinuti o svome djetetu, uz svu potrebnu stručnu podršku djelatnika Doma (odgajatelja, medicinskih sestara, edukacijskih rehabilitatora, socijalnih pedagoga i radnika, psihologa, liječnika…).

Grad Zagreb pomogao je građevinske radove u iznosu od 1.280.000,00 kuna, što čini 80% ukupne vrijednosti investicije, Zagrebačka banka donirala je 250 tisuća kuna, dok je novac za opremanje Odjela osigurala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u iznosu od 300 tisuća kuna. (zagreb.hr/zg-m)