Magnetski tegljači protiv otpada u svemiru

Magnetski tegljači protiv otpada u svemiru

Europska svemirska agencija javlja kako upravo razvija magnetni tegljač za borbu protiv rastućeg problema otpada u svemiru. Tegljači se mogu priključiti na plinovite satelite i ugasiti ih prije nego što postanu opasni za putovanja u svemir. Ono što je zanimljivo jest da će spomenuti tegljači koristi kriogene magnete, te kako neće trebati dotaknuti i spomenute olupine, te kako za  ovo neće biti potrebne posebne modificirane ciljevi za vuču.

Nadodaju, kako  danas u zemljinoj orbiti postoji više od 500.000 komada krhotina ili “svemirskog smeća” koji kruže oko Zemlje, te kako su oni najčešće  veličine od starih lansirnih vozila i mrtvih satelita, pa sve do slojeva boja. Osim što predstavljaju zagađenje za svemir, ovi ostatci predstavljaju realnu opasnost za Zemlju budući da i najmanji od tih objekata jure po nekoliko desataka tisuća kilometara na sat. Nadodaju, kako takvu brzinu su zabilježili prilikom mjerenja brzine meteorita.

Spomenuti magnetni tegljač će ukloniti spomenuti otpad prije nego što broj objekata raste i postaje zapreka samom putu u svemir. IZ ESA-e kažu kako su već danas mnoga rješenja proučavana, a jedno je od ključnih područja je na koji način bespilotni tegljači mogu odstraniti satelite, te kako ih odvući u zemljinu atmosferu ili takozvano groblje satelita u blizini orbite.

Doktorant Emilien Fabacher iz Instituta Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace na Sveučilištu u Toulouseu razvio je sustav koji koristi magnetska polja generirana superavodljivim žicama hlađenim na kriogenim temperaturama.  Za svoje doktorsko istraživanje, koristio je spoj simulatora s modelima magnetskih interakcija kako bi se spomenuti tegljač mogao  kretati i kontrolirati u takvim uvjetima.  Pritom Fabacher nadodaje:

Sa spomenutim tegljačem nastoji se deorbilizirati spomenute satelite.  Puno je bolje ako mogu ostati na sigurnoj udaljenosti, bez potrebe da dođe u izravan kontakt, riskirajući oštećenje  civilnih  satelita.  “Ideja koju istražujem jest primjena magnetskih sila kako bi se privukla ili odbacila pojedini satelit, odnosno da bi se pomaknula njegova orbita ili upotpunosti uklonila, zaključuje Fabacher. (Zg magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni