Magija – jedino rješenje za zagrebački komunalni otpad

Istraživanje u sklopu projekta Gospodarenje plastičnim otpadom u RH Hrvatskoj samo je potvrdilo tezu da se mora prestati s odlaganjem otpada i da je recikliranje moguće do određene granice. Ostalo se mora energijski obraditi (spaliti). Spalionice su stručno i društveno opravdane, a time i politički ispravno i prihvatljive

Kako je dr. sc. M. Holy bila istaknuta zelena aktivistica i tijekom svog ministrovanja dokazala kako razumije da svaka proizvodnja podrazumijeva i stvaranje neke vrsti otpada, mislim da je najpozvanija da postane gradonačelnica. Koja će, ako ne drugačije, suvremenim komunikacijskim strategijama magije, osigurati početak ozbiljnog rješavanja komunalnog otpada, jednog od najtežih problema današnjice.

dr. Igor Čatić

Kada vam je specijalnost povezivanje naoko nepovezanih informacija, kada imate informaciju o jednoj pojavi, obično pristigne druga, pa i treća. Nedavno je objavljen novi broj znanstveno-stručnog časopisa Polimeri, koji je ušao u 33-godišnjicu objavljivanja. U prvom ovgodišnjem broju časopisa, među ostalim, objavljen je i tekst Gospodarenje komunalnim i plastičnim otpadom u Europskoj uniji. Kako se to održava i na Hrvatsku, a osobito Zagreb? Vjerujem da će to biti važna tema tijekom lokalnih izbora. Naime, planina nazvana Jakuševec nezadrživo raste…

Mirela Holy

Jedan od mojih proširenih nadimaka je proizvodni nostalgičar. Zato ne začuđuje da sam s osobitim zanimanje pročitao intervju kojeg je briljantno vodio urednik B. Jagačić, s do sada neprikosnovenim kandidatom SDP-a za gradonačelnika, gospodinom D. Bernardićem: Moja je politika Zagreb u kojem živi proizvodnja (28. 11. 2012.). Tim više što sam o stavovima gospodina kandidata već pisao na ovom portalu pod nazivom Kupujmo novo znanje (17. listopada 2012.). Očito da gospodin D. Bernardić nije čitao taj tekst. Svakim danom je naime sve teže vjerovati da će Zagreb živjeti od proizvodnje. Narod bi rekao: »otišla baba s kolačima«.  I onda se pojavio jedan vrlo zanimljivi komentar njegova razgovora pod nazivom Magija. Valja prenijeti dio tog komentara:

»Posljednjih dana šire se glasovi, da je SDP prisiljen razmotriti i mogućnost izbora drugih predloženika za gradonačelnika Zagreba. Spominju se imena R. Ostojića, M. Mrsića i M. Holy. Premda mislim da su to spinovi, pretpostavit ću da je to realna mogućnost, tim više što bi se dvobojem dvaju SDP-ovaca, bivšeg i sadašnjeg mogao okoristiti treći i to pravi kandidat, V. Ferdelji.«  Što se autoru Magije činilo spinom, nisam sasvim siguran, jer ankete pokazuju vrlo loše rezultate za SDP-ovog predloženika. Nitko ne može navesti što je on do sada u životu načinio. Bio spin ili ne, ali službeni predloženik SDP-a nije djelovao pretjerano uvjerljivo na hrvatskoj dalekovidnici u 3. dnevniku, 9. prosinca 2012.

Možda bi magija pomogla reindustrijalizaciji Zagreba

I Magija nastavlja: »Osobno bih glasovao za dr. sc. Mirely Holy. Izvrsno se oblači. Svojim radom i prijedlogom da se plaća porez od nekoliko tisuća posto pridonijela da nam više ne daju, već nam naplaćuju vrećice. Ekstraprofit za tajkunske mega trgovačke lance. Ali trebat će joj posebne sposobnosti da se riješi ostavštine jednog dugogodišnjeg gradonačelnika. Kojima ona objektivno raspolaže. Sposobna je izmagijati spalionicu u Zagrebu. Kako, zašto? Pa autorica je knjige Komunikacijske strategije magije

Kako sada povezati pisanje časopisa Polimeri, D. Bernardića i dr. sc. M. Holy? Vrlo jednostavno, čitanjem nekih podataka iz navedenog članka, mr. sc. M. Rujnić-Sokele. Trenutno jedne od vrhunskih poznavateljica gospodarenja plastičnim i gumenim otpadom. Istodobno, dugogodišnjom urednicom rubrike Zaštita okoliša u časopisu (dostupno na http://www.fsb.unizg.hr/polimeri/fileopen.php?id=1140.).

Navest ćemo samo neke karakteristične dijelove tog članka. U njemu se ukazuje na ne male obveze Hrvatske ako uđe u EU. Poznato je da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nikada nije pokazivalo veliko zanimanje za znanje struke na području gospodarenja plastičnim i gumenim otpadom. Nije pokazalo zanimanje ni za odrednice Pisma namjere o suradnji političke stranke Zelena lista i Društva za plastiku i gumu. Pritom se Pismo namjere temelji na najsuvremenijem konceptu. Onom 5R (reduce, reuse, renew, recycle, recover) dakle smanji, ponovno upotrijebi, obnovi, recikliraj (mehanički oporabi) i oporabi do preostatka.

Slabo je poznato da je skupina stručnjaka s Katedre za preradu polimera Fakulteta strojarstva i brodogradnje 1996. i to prva na ovim prostorima, načinila istraživanje sadržaja otpada na Jakuševcu. Bio je to projekt Gospodarenje plastičnim otpadom u Republici Hrvatskoj, za potrebe ZGO-a, kojeg sam vodio, a glavni istraživač bio je prof. dr. sc. Mladen Šercer. Suradnica je bila i mr. sc. M. Rujnić-Sokele. Htjelo se ustanoviti koliko stvarno ima plastike u planini Jakuševec. S rezultatima istraživanja bila je upoznata i tadašnja gradonačelnica, gospođa Marina Matulović-Dropulić. Istraživanje je samo potvrdilo tezu da se mora prestati s odlaganjem otpada i da je recikliranje moguće do određene granice. Ostalo se mora energijski obraditi, što je eufemizam za spaliti. Tek preostatak smije na odlagališta.

Postoje i dokazi, dva teksta u Vjesnika iz kolovoza 1996. da je stručno i društveno opravdano, a time i politički ispravno razmišljati o spalionicama. Kakva je danas praksa u razvijenim zemljama Europe? Navest će se nekoliko podataka iz teksta mr. sc. M. Rujnić-Sokele.

Bez spaljivanja nema rješenja za otpad

Moguća su tri rješenja u okviru ispravnog gospodarenja otpadom: recikliranje (mehanička oporaba), energijska oporaba i odlaganje. Švicarska u tome predvodi. Naglasimo, relativno mala zemlja, puna prirodnih ljepota i turista. Ona reciklira i spaljuje 99,7 % otpada. Od toga se 23,9 % reciklira a ostatak od 75,8 % se energijski oporabljuje. Dakle više od tri četvrtine se spali. Švedska reciklira čak 36,7 % otpada, ali je preostatak za odlaganje 5,6 %. Njemačka oporabljuje ukupno 98,6 % svog otpada. Kod vodećih zemalja preteže dakle spaljivanje.

Hrvatska je uz novu državu dobila i izvana zelene-iznutra crvene. Istodobno uvijek je bilo premalo istinskih boraca za očuvanje okoliša. Koji ne će propagirati po svim pokazateljima štetnije papirnate vrećice (vidi Zg-magazin, 7. prosinca 2012.), ne će nam prodavati priču s prirodno uzgojenim pamukom ili svim sredstvima poticati zabranu izgradnje spalionica. Bez energijske oporabe, a to može biti spaljivanje u svrhu dobivanja energije, npr. plastika je zamrznuta nafta ili prirodni plin, nema nestanka sve više planine Jakuševec.

Kako je dr. sc. M. Holy bila istaknuta zelena aktivistica i tijekom svog ministrovanja dokazala kako razumije jednostavnu činjenicu da svaka proizvodnja bilo čega, istodobno znači i stvaranje neke vrsti otpada, mislim da je najpozvanija da postane gradonačelnica. Koja će, ako ne drugačije, onda suvremenim komunikacijskim strategijama magije, osigurati početak ozbiljnog rješavanja komunalnog otpada, jednog od najtežih problema današnjice.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni