Mađerić: SDP ima dva kandidata za gradonačelnika

Mađerić: SDP ima dva kandidata za gradonačelnika

Osnovat ćemo fond za zapošljavanje i stimulirati poslodavce koji zapošljavaju, a kroz smanjenje komunalnih davanja vratili bismo vrtke koje su napustile Zagreb zbog velikih nameta / Trebamo bolje i brže horizontalno i vertikalno prometno povezivanje grada. Racionalizacijom ćemo osloboditi sredstva za smanjenje cijena prijevoza ZET-om za povlaštene i socijalno ugrožene skupine, ali i ponuditi građanima sat besplatne vožnje

Zar promjena SDP-ovog prvobitnog kandidata ne ide u prilog Bandiću kojemu se Bernardić bio približio na samo nekoliko postotaka, da bi sad novi kandidat Ostojić za Bandićem osjetno zaostao?

Razgovarao: Boris Jagačić

Nakon što se iz utrke za gradonačelnika Zagreba povukao SDP-ov kandidat Davor Bernardić, HDZ-ova kandidatkinja Margareta Mađerić postala je najmlađa aspirantica na to atraktivno mjesto. Najavila je kako će idući tjedan predstaviti svoj program te i službeno započeti kampanju  kojom želi postići ulazak u drugi krug izbora. Vjeruje da će potom, u izravnom sučeljavanju s protukandidatom,  dobit  veću naklonost birača jer Zagrebu i njegovim žiteljima jer, kako je rekla, ne nudi bajke, nego realan program s  opipljivim rezultatima u najkraćem mogućem roku.

Izlaskom Davora Bernardića iz utrke, postali ste najmlađom kandidatkinjom za gradonačelnicu Zagreba. I dok se stalno govori kako je vrijeme za nova lica te kako treba napokon priliku dati mladima (i ženama), u medijima vam se odmah počelo predbacivati da imate premalo iskustva i da niste dovoljno afirmirani?

maderic_katedrala - web
Margareta Mađerić

Prije svega želim istaknuti kako sam rođena Zagrepčanka i osoba koja jako dobro poznaje funkcioniranje, s jedne strane Gradskog poglavarstva, a s druge strane Zagrebačkog Holdinga. Pripadnik sam nove generacije spremna, ne na vladanje, nego služenje građanima grada Zagreba. Imam ideju i potporu HDZ-a, najveće političke stranke da od Zagreba napravim moderan europski grad kakav zaslužuje biti zahvaljujući  povijesnim  i tradicijskim nasljeđem. Osim toga svi koji prate moj rad u Skupštini grada, u kojoj sam drugi mandat zastupnica, znaju da sam upravo ja sve ove godine najžešća kritičarka loših odluka aktualnog gradonačelnika Bandića, ali SDP-ove većine u Skupštini, ali i da sam podržala prijedloge za koje sam smatrala da su dobri. Na kraju, moj odabir potvrđuje kako smo mi u HDZ-u dosegnuli potrebne kriterije, prije svega, ravnopravnosti spolova na svim područjima, pa tako i u politici koja je na razini Europske unije. Mojim izborom za kandidatkinju HDZ je pokazao da je moderna, europska stranka, kojoj je stalo da glavni grad Hrvatske ima osobu koja će znati riješiti goruće probleme grada.

Iz napisa mnogih medija dalo bi se zaključiti kako HDZ zapravo ima dva kandidata – vas i Milana Bandića, a da je pravi ovaj potonji. Kako to komentirate?

To pitanje valjalo bi uputiti mojim protukandidatima gospodinu Bandiću i Ostojiću. Naši sugrađani baš nisu toliko zaboravni da se ne prisjete kako je gospodin Bandić izabran kao kandidat SDP-a, a za kojeg je premijer Milanović izjavio da je on najbolji kandidat SDP-a. Zar u Gradskoj Skupštini SDP ne podržava sve njegove odluke,  od proračuna pa sve do posljednje potpore izgradnji skupih fontana. Pa oni zajednički vladaju i koaliraju već trinaest godine i ne vidim zašto bi se sad za ove izbore to mijenjalo. Osim toga, zar promjena njihovog prvobitno odabranog kandidata Bernardića ne ide u prilog Bandiću kojemu se Bernardić bio približio na samo nekoliko postotaka, da bi sad novi kandidat Ostojić za Bandićem osjetno zaostao. Uostalom, zar to neizravno nije priznao i gospodin Ostojić na njihovom nedavno održanom motivacijskom skupu.  Drugim riječima, SDP ima dva kandidata, a ne HDZ.

Mislite li da doista možete ostvariti bolji rezultat i pobijediti Bandića i SDP-ova kandidata Rajka Ostojića? Predizborne ankete ne potkrjepljuju takvu tvrdnju.

Ne bih se baš složila s vašom tvrdnjom. Nedavno je bila objavljena anketa  za Zagreb na uzorku od čak 5000 ispitanika koja pokazuje malu razliku između mene i  mojih protukandidata Ferdeljija, Ostojića i Bandića. Pri tom podsjećam da sam se u pred-kampanju uključila posljednja. Međutim, i ubuduće želim ostati pri svom ranije iznesenom stavu o rezultatima provedenih anketa. Jedina vjerodostojna s nedvojbeno točnim podatcima bit će ona nakon objave rezultata provedenih izbora. Drugi tjedan predstavit ću javnosti svoj program za grad Zagreb te potom i službeno započeti kampanju u kojoj  mi je prvi cilj ulazak u drugi  izborni krug. Vjerujem da ću potom u izravnom sučeljavanju s protukandidatom  dobit  veću naklonost birača jer Zagrebu i njegovim žiteljima ne nudim bajke, nego realan program s  opipljivim rezultatima u najkraćem mogućem roku”.

Jedna od glavnih stavki izbornih programa je pitanje rješavanja otpada. Kakva je vaša vizija rješavanja otpada u Zagrebu?

Rješavanje problema gospodarenja otpadom bit će jedan od prioriteta nove gradske uprave i mene kao gradonačelnice. U što kraćem vremenu definirati ću lokaciju ili lokacije na kojima će se izgraditi sustavi koji su potrebni za cjelokupno gospodarenje otpadom, a to je prikupljanje, skladištenje, uporaba i naravno zbrinjavanje opasnog otpada, što do danas nije adekvatno riješeno u gradu Zagrebu. Ukratko, po uzoru na najrazvijenije zemlje svijeta, organizirat ćemo takav sustav od kojeg će grad imati zaradu. Pritom mogu jamčiti da će konačan sud o modelu i eventualnim lokacijama dati isključivo građani uz pomoć neovisnih stručnjaka.

Najavili ste borbu protiv nezaposlenosti. Na koji se način konkretno namjeravate uhvatiti u koštac s nezaposlenošću?

Gradski proračunski novac se troši netransparentno, a za veći dio i ne znamo kamo i u čije džepove se odlijeva. Za mnoge radove koji se izvode u gradu cijene su i nekoliko puta veće nego u ostalim jedinicama lokalne samouprave, a to u najmanju ruku nije logično. Riječ je o velikim iznosima koji se mogu preusmjeriti za zapošljavanje mladih, ali i dugih nezaposlenih osoba. Drugim riječima, osnovat ćemo fond za zapošljavanje i stimulirati poslodavce koji zapošljavaju. To bi bila kratkoročna mjera, a srednjoročna je da kroz smanjenje komunalnih davanja vratimo tvrtke koje su svojedobno napustile Zagreb zbog velikih nameta. Njihovim povratkom broj nezaposlenih će se smanjiti.

Na svakoj sjednici Gradske skupštine „rešetate“ direktora Zagrebačkog holdinga Ivu Čovića. Imate nešto osobno protiv tog čovjeka, ili …?

Želim opravdati povjerenje koje su mi dali birači, a kada je u pitanju nerad ili bolje rečeno nered, nemam „milosti“ prema nikome. Pri tom ipak pazim da ne uvrijedim nikoga osobno i kad kritiziram Čovića, kritiziram instituciju predsjednika Uprave, a ne osobu. A s koliko uspjeha vodi Holding vidimo svakodnevno. Gomilanje gubitaka, neracionalno i netransparentno poslovanje, gotovo svakodnevna poskupljenja komunalnih i drugih usluga, neizgrađena infrastruktura, nerješavanje problema odlaganja smeća i da ne nabrajam dalje. Sve to mi daje za pravo kada govorim kako je došao trenutak da se u gradu Zagrebu promjeni vlast. A ja sa svojim timom nudim Grad Zagreb, suvremenu metropolu s karakterom i identitetom kroz investicije  u razvoj gospodarstva, poticanje visokog obrazovanja i zapošljavanja , razvoja gradskih, kulturnih i sportskih potencijala te brigu o mladima, hrvatskim braniteljima, umirovljenicima i svim socijalno ugroženim kategorijama građana.  Namjerno ne spominjem neke megalomanske projekte jer su vremena velikih obećanja i laži odavno iza nas i stoga nudim ono što je realno, i ostvarivo.

Maderic - web

Mogu li usluge Holdinga dosita postati kvalitetnije i jeftinije i kako bi se to moglo postići?

Nažalost, Zagrebački holding je žrtva borbe za političku prevlast između dojučerašnjih partijskih kolega. Taj sukob reflektira se na poslovne rezultate, na sve građane u smislu cijene i kvalitete usluge. Za takvo stanje nisu odgovorni djelatnici na nižim razinama upravljanja već oni koji donose strateške poslovne odluke u Zagrebačkom holdingu, odgovornost je na Upravi i vladajućoj stranci koja ih je postavila. Jedan od prvih poteza sigurno će biti postavljanje stručnih i kompetentnih ljudi na operativne i upravljačke funkcije. S obzirom na moj apsolutni prioritet  poboljšanja kvalitete života i životnog standarda građana grada Zagreba te smanjenja nezaposlenosti, želim učiniti Zagrebački holding  generatorom gospodarskog oporavka života građana grada Zagreba. Provest ćemo reorganizaciju i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga kako bismo smanjili troškove, učinili njegovo poslovanje učinkovitim i transparentnim, zaustavili  zapošljavanje podobnih umjesto sposobnih i pretvorili ga u društvo koje pružanjem vrhunskih usluga služi poboljšanju kvalitete života u gradu Zagrebu. Detalje restrukturiranja Holdinga predstavit ću prilikom predstavljanja programa.

Može li HDZ nakon korupcijskih afera koje su ga poljuljale na nacionalnoj razini postići zapažen uspjeh na lokalnim izborima?

Uopće ne dovodim u pitanje dobre rezultate na lokalnim izborima, osobito u gradu Zagrebu gdje je SDP na vlasti posljednjih 13. godina. A kako je vladao, odgovorila sam u prethodnom pitanju.  HDZ je cijenu političkih promašaja tijekom osam godina obnašanja vlasti tadašnjeg vodstva s razlogom platio gubitkom na parlamentarnim izborima. Došlo je vrijeme za plaćanje računa i u gradu Zagrebu. Uvjerena sam da možemo bolje i da će to građani Zagreba prepoznati.

Koji su, po vama, najveći problemi gradskog prometa?

Kada bih odgovorila samo s dvije riječi rekla bih kako je gradski promet skup i neučinkovit. Stoga kod prostornog planiranja poseban naglasak želimo staviti na rješenje željezničke mreže, ali i sveukupnog prometa i prometne infrastrukture u Gradu Zagrebu. Drugim riječima bolje i brže horizontalno i vertikalno povezivanje grada. I tu ćemo naglasak staviti na socijalnu komponentu. Zahvaljujući racionalizaciji oslobodit ćemo sredstva za smanjenje cijena prijevoza ZET-om  za povlaštene i socijalno ugrožene skupine učenike, studente, umirovljenike i nezaposlene, ali i ponuditi građanima jedan sat  besplatne vožnje javnim gradskim prijevozom u određeno vrijeme. Cijene parkirališnih karata prilagodit ćemo standardu i vremenu u kojem živimo. Osigurat ćemo u krugu bolnica tzv. dnevnu kartu za parkiranje u prihvatljivom    iznosu u vremenu prilagođenom pacijentima od 6 do 14 sati. Izgradit ćemo parkirne zone na rubnim krajevima grada koje će funkcionirati poput terminala za prihvat putnika iz prigradskih dijelova. Uredit ćemo i biciklističke staze i staze prilagođene osobama s posebnim potrebama.

Koliko ćete potrošiti na predizbornu kampanju u Zagrebu?

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, kampanja će nam biti štedljiva i racionalna. Potrošit ćemo manje od zakonom dopuštenih milijun kuna.

Kako ocjenjujte dosadašnji rad gradonačelnika Milana Bandića?

Mnoge zanima što mislim i kako ocjenjujem rad Milana Bandića. Svatko tko je i površno pratio rad Skupštine s tim je zacijelo dobro upoznat. Kao kandidatkinja za gradonačelnicu grada Zagreba svoj izborni uspjeh ne želim graditi na kritikama drugih, nego u promoviranju svog vlastitog programa. Isto tako, ne želim odvajati gospodina Bandića od SDP-a jer je izabran za gradonačelnika kao član SDP-a. Stoga sve dobro što su napravili kao i sve loše što imamo, rezultat je njihove zajedničke politike.

Kakvo mišljenje imate o protukandidatima Rajku Ostojiću, Vladimiru Ferdeljiju?

Mišljenje o svakom od nas dat će birači na izborima.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni