Mađarski grad Karcag predstavio Zagrepčanima svoju kulturu i gastronomiju

Mađarski grad Karcag predstavio Zagrepčanima svoju kulturu i gastronomiju

Na manifestaciji su uz ukusan ovčji paprikaš posjetitelji mogli kušati i vrhunska vina vinara Zoltana Pinkreta iz baranjskog sela Suza

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić s veleposlanikom Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozsefom Magyarom u petak je na zagrebačkom Europskom trgu otvorio manifestaciju Dan mađarske kuhinje – Dan otvorenih vrata Mađarskog instituta.

Posjetiteljima manifestacije svoju kulturu, običaje i gastronomiju predstavio je mađarski grad Karcag. Tom prigodom u prostoru Mađarskog instituta otvorena je i izložba o životu stanovnika Karcaga.

„Svake godine u Zagrebu organiziramo Dan mađarske kuhinje. Prošle godine se pripremao mađarski fiš paprikaš iz Baje, a ove se godine kuha ovčji paprikaš na stari tradicijski način. Ova manifestacija je i humanitarnog karaktera. U dogovoru s mađarskim veleposlanikom prikupljena sredstva ćemo donirati kako bi se pomoglo onima kojima je najpotrebnije. Primjerice, prošle godine smo pomogli siromašnoj djeci u Ukrajini“, rekao je Janos Dezso, ravnatelj Mađarskog instituta.

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa Zagrepčana za sve događaje koje organizira Mađarski institut. „Na dobroj smo lokaciji, Europskom trgu i Mađarski institut je postao jedno mjesto u gradu gdje mnogo posjetitelja rado dolazi”, dodao je Dezso.

Gradonačelnik Bandić zahvalio je na dobroj organizaciji manifestacije. „Grad Zagreb gaji prijateljske odnose s Pečuhom i glavnim gradom Budimpeštom. Ovo govori o prinosu svih nacionalnih zajednica ili manjina, kako u Ustavu piše, otvorenosti i sigurnosti grada Zagreba te učvršćuje kulturne, gospodarske i političke odnose”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Na manifestaciji su uz ukusan ovčji paprikaš posjetitelji mogli kušati i vrhunska vina vinara Zoltana Pinkreta iz baranjskog sela Suza.

„Mojoj obitelji jako puno znači što sudjeluje u ovoj manifestaciji. Iz Mađarske su došli folkloraši i ovo je jedna lijepa prigoda da Zagrepčani vide našu kulturu. U mom selu živi 90 posto Mađara. Imamo folklorni ansambl Čardaš. Svi čuvamo našu tradiciju, njegujemo jezik te nam se pružaju sve mogućnosti kao i drugim građanima Hrvatske“, rekao je za ZG-magazin Pinkret koji na manifestaciji sudjeluje drugi put.

U pjesmama, plesu, glazbi i ljepoti narodne nošnje folkloraša iz Karcaga uživali su brojni Zagrepčani i turisti.

„Ova manifestacija je fantastična. Lijepo je u Zagrebu nešto vidjeti iz druge kulture. Mađarska ima što pokazati, a to je prebogata kulturna baština”, istaknula je Marina Dimljaković.

Manifestacija je oduševila i Katalin Svagušu, koja je podrijetlom Mađarica. „Potrebno je Hrvatskoj i Zagrebu pokazati međunarodnu kulturu i običaje. Odgajateljica sam u dječjem vrtiću Potočnica i jednu grupu djece učim mađarski jezik i o mađarskom folkloru. Djeca pokazuju velik interes za to”, rekla je Svaguša.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni