Maciej Paterski osvojio Tour of Croatia

Maciej Paterski osvojio Tour of Croatia

U generalnom redoslijedu Paterskom su za prvo mjesto kroz pet etapa trebala 22 sata, 5 minuta i 16 sekundi. Slovenac Primož Roglič iz Adria Mobila, završio je drugi s jednom minutom i jednom sekundom zaostatka. Treće je mjesto zauzeo kapetan CCC Sprandija Sylwester Szmyd

Sve nagrade koje je mogao pokupio je poljski biciklist Maciej Paterski na utrci Tour of Croatia. Već ranije izvjesnu kockastu majicu za ukupnog pobjednika potvrdio je veličanstvenim trijumfom u spektakularnom utrkivanju središnjim i gornjogradskim ulicama Zagreba, osvojivši i posljednju, petu etapu biciklističke utrke po Hrvatskoj, u nedjelju voženu od Svetog Martina na Muri do Trga sv. Marka u Zagrebu (177 kilometara).

Ranijim osvajanjem treće »kraljevske« etape koje se vozila od NP Plitivička jezera do Učke te konstantno dobrom formom pokazanom kroz pet dana utrke, 28-godišnji je Poljak demonstrirao svoju izvrnu formu te došao do najvećeg uspjeha karijere kad su višednevne utrke u pitanju; osim dviju etapnih i ukupne pobjede (kockasta majica), za što mu je nagradu uručio ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin, odjenuo je Paterski još i plavu majicu za etapnog, odnosno bodovnog pobjednika, kao i zelenu za najboljeg brdaša. Od svih raspoloživih nagrada nije ga dopala (jer nije mogla) samo ona za najboljeg mladog vozača, koju je ponio 20-godišnjak iz talijanske reprezentacije Edward Rivasi. Više nego uvjerljivo, Paterskijeva poljska momčad CCC Sprandi uzela je i ekipni naslov pobjednika.

»Završnica utrke bila je vrlo teška. Pred sam kraj, ostao sam s još samo trojicom vozača, osjetio da imam snage i uspio pobijediti. Zadovoljan sam jer ovo je moja najveća pobjeda na jednoj višednevnoj utrci. Osjećam da mi je Tour of Croatia dobro došao kao priprema za Giro. Bilo je ovo vrlo dobro organizirano natjecanje u prekrasnoj zemlji«, rekao je odmah nakon utrke Paterski.

Pobjednik je u završnom sprintu prema ciljnoj ravnini prevladao nad mladim Austrijancem iz Teama Felbermayr Felixom Großschartnerom, RusVelovim predstavnikom Romanom Majkinom te Olivierom Pardinijem iz belgijskog Verandas Willemsa. Sva su četvorica na Markov trg stigli u istom, pobjedničkom vremenu: 3:59:40.

U generalnom redoslijedu Paterskom su za prvo mjesto kroz pet etapa trebala 22 sata, 5 minuta i 16 sekundi. Slovenac Primož Roglič iz Adria Mobila, završio je drugi s jednom minutom i jednom sekundom zaostatka. Treće je mjesto zauzeo kapetan CCC Sprandija Sylwester Szmyd.

Kišerlovski sedmi

Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen Team) zadržao je sedmo mjesto u ukupnom poretku završivši utrku kao najbolje plasirani Hrvat. Za Paterskim je zaostao dvije i pol minute. Matija Kvasina (Team Felbenmayr) vrlo je dobar nastup, koji je prije početka utrke bio neizvjestan zbog bolesti, okončao na 12. mjestu ukupnog redoslijeda. Radoslav Rogina i Josip Rumac, hrvatski dvojac iz Adria Mobila, zauzeli su 26. odnosno 29. mjesto. Rumac je također peti najbolji u poretku najboljih vozača ispod 23 godine. Bruno Maltar je 12. u konkurenciji 34 natjecatelja.

Posljednja je etapa krenula sa samog sjevera Hrvatske, s prilazne ceste za LifeClass terme Sv. Martin, gdje je im je uspjeh zaželio velik broj okupljenih Međimuraca. Od samog početka bilo je napeto. Peloton je bio izložen stalnim individualnim ili napadima manjih skupina, no ostajao je kompaktan u prvih 20-ak kilometara. Nakon nekoliko kilometara u uspješan se bijeg dala skupina od osam biciklista: Kvasina, Uroš Repše (Meridiana Kamen), Aleksandr Serov (RusVelo), Joeri Calleeuw (Verandas Willems), Taco van der Hoord (De Rijke), Joonas Henttala (Novo Nordisk) te Albert Torres i Joao Gaspar (oba Team Ecuador). Vodeća se skupina oko 75. kilometra odvojila na više od četiri minute prednosti. Ovaj put, za razliku od subotnjeg pedaliranja po Istri, peloton nije ostao bez odgovora. Dobrim radom GM Cycling Teama, Active Jeta, a kasnije i CCC Sprandija, prednost se polako počela topiti. Na 30 je kilometara prije kraja iznosila nepune dvije minute, već deset kilometra dalje 55 sekundi, da bi 12 kilometara prije cilja, pri ulasku u središe Zagreba iznosila svega 15 sekundi.

Odvajanje Kvasine u Mesničkoj

kvasina_mesnicka_tour_cro

Slijedio je period dominacije hrvatskih biciklista. Na ulazu u Ilicu iz Gundulićeve ulice, te na zavoju u Mesničku, nakratko se od vodeće skupine, koja je tada brojila pet vozača, odvojio Matija Kvasina iz Teama Felbenmayr. Hrvat je nekoliko puta bježao vodećoj skupini te ostacima pelotona koji su lovili vodeće. Priključio mu se na čelu nekih šest kilometara prije cilja, uz prisustvo još dvojice vozača, i 20-godišnji vozač Meridiane Kamena Bruno Maltar. Pet kilometara prije kraja, pri novome uspinjanju uz Mesničku, obojica su »’pukli«’. U borbi za pobjedu ostala je skupina od osam biciklista, među kojima su s trima vozačima dominirali Poljaci iz CCC Sprandija. Očekivalo se da se etapna pobjeda priređuje za Gregu Bolea, no Maciej Paterski, koji je cijelo vrijeme bio prisutan, ponovno je ukrao šou.

Najbolje plasirani Hrvat opet je na kraju bio Emanuel Kišerlovski iz Meridiane na 35. mjestu s 35 sekundi zaostatka. Kvasina je, uz isto vrijeme, na kraju završio 38., a Maltar 42. uz 39 sekundi kašnjenja za pobjednikom.

»Volio bih da sam mogao napasti bolju poziciju od sedme u ukupnom poretku, ali i ovako sam zadovoljan. Ovo je za mene fantastičan rezultat«, rekao je Kišerlovski.

 Tour of Croatia održan je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske uz sponzorstvo Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te uz podršku sponzora.

Tour of Croatia bio je idealna promocija hrvatskih prirodnih ljepota jer je utrka prolazila trasom dugačkom više od 900 kilometara duž jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske, uključujući nacionalne parkove Krka i Plitvice te tri parka prirode Biokovo, Velebit i Učka. Utrku je svakodnevno prenosio HTV, ali i više stranih televizija, poput Eurosporta, koji su sliku vrhunskih sportskih uzbuđenja i ljepota Hrvatske prenosili prema više od 15 milijuna gledatelja. (www.tourofcroatia.com / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni