Mačak na “Generalićevom” prozoru

Mačak na “Generalićevom” prozoru

(Foto: Boris Jagačić)

Na prozoru kuće u Zagrebu u kojoj je svojedobno stanovao poznati slikar naive Josip Generalić (Hlebine, 19. 2. 1936 – Koprivnica, 3. 1. 2004) ovih smo dana snimili jednog mačka.

Josip Generalić je na tavanu te kuće u Istarskoj ulici imao i atelijer, a jedan od motiva koji je očito volio slikati bile su upravo i mačke (npr. Mačak na plahti iz 1977.).

mačak, foto boris jagačić
(Foto: Boris Jagačić)
Sofija Loren (1973)

Sin slikara Ivana Generalića slika na način hlebinske škole, a 1970-ih gradi vlastiti svijet fantastike te portretira popularne ličnosti kao što je npr. Sophia Loren. A mačak s prozora nas je podsjetio upravo na primjerak koji pod pazuhom na čuvenom Generalićevom portretu drži poznata talijanska glumica.

Upravo u spomenutoj fazi fantastike Generalić je s obitelji živio na ovoj adresi, u kući koju je njegova obitelj zajednički sagradila i dijelila s još jednom koprivničkom obitelji, a moglo bi se zaključiti da su neka od njegovih najpoznatijih djela nastala upravo ondje.

»Josip Generalić je od 1950. slikao najprije pod utjecajem oca Ivana i hlebinske škole, potom od 1960. u kompozicije prodiru nadrealni i dekorativni elementi (Uplašena kupačica, 1962). Nakon 1973. gradio vlastiti stil slikajući ekspresivne slike obilježene fantazmagoričnim ugođajem, (Prvi svemirci u Hlebinama, 1975). Od 1977., u tzv. crnoj fazi, svojevrsnim verizmom slikao svijet na rubu katastrofe (Pesticidomani, 1980). Autor je mnogih grafičkih mapa; radio scenografiju i predloške za tapiserije«.*

B. Jagačić


*Generalić, Josip. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 2. 3. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=21587>.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni