Lutke starih Slavena u CEKATE-u

Lutke starih Slavena u CEKATE-u

Kuvatka, Bereginja, Krupenička, Travnica, Nerazličniki i ostale tradicionalne lutke starih Slavena stižu u Zagreb. Izložba tradicionalnih lutaka „Zlatna nit“ održat će se u galeriji Crta Centra za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18 u srijedu 8. prosinca 2021. s početkom u 19 sati.

Tradicionalne tekstilne lutke po drevnoj su tehnologiji izradile korisnice radionice „Zlatna nit“ Centra za kulturu i informacije Maksimir. Lutke koje će posjetitelji moći razgledati u galerijskom prostoru Centra nisu tek obične igračke, već predstavljaju baštinu, povijest i tradiciju drevnih Slavena.

Svaki element veza na tradicionalnoj nošnji lutaka puno je više od običnog ukrasa te putem vješto usklađenih simbola ima i duboko sakralno značenje. Lutke koje su nekoć davno žene izrađivale za sebe i svoje obitelji postale su amajlije koje privlače blagostanje, sreću i zdravlje u dom te njega i ukućane čuvaju od zala.

Lutke, koje su i danas prisutne u kućama mnogih slavenskih naroda prate njihove vlasnike kroz sve životne događaje, a neprekidna Zlatna nit satkana iz povijesti povezuje slavnu prošlost drevnih Slavena sa sadašnjošću.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i lutku koju je izradila Galina Veličko, voditeljica radionica „Zlatna nit“, a koja je osvojila visoku nagradu na 13. međunarodnom etno forumu Sibirskije besedi („Sibirski razgovori“) i 13. međunarodnom natjecanju Bereginja u organizaciji Ministarstva obrazovanja Altajskog kraja uz potporu guvernera i Vlade Altajskog kraja, Centra obitelji i tradicije „Lad“ te Altajskog instituta za umjetnost.

Nakon završetka izložbe, lutke će biti uručene malim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj.

Ulaz na izložbu je slobodan, uz obvezno predočenje COVID potvrde. Izložba se može razgledati do 13. prosinca 2021. godine. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni