“Lutajuća knjiga” zaživjela na izlozima Knjižnice Vladimira Nazora

“Lutajuća knjiga” zaživjela na izlozima Knjižnice Vladimira Nazora

Ostakljene površine Knjižnice Vladimira Nazora u Ulici grada Mainza trenutno su okićene oslikanim starim, požutjelim stranicama iz odbačenih knjiga. A na svakoj od njih je ispisan upečatljiv citat ili izjava popraćena ilustracijom Antonelle Šantek, koja je stranicama udahnula novu ljepotu i »dušu«.

»Ovaj svijet je samo platno naše mašte….« (Henry David Thoreau), »Ptice rođene u kavezu misle da je letenje bolest.« (Alejandro Jodorowski), tek su neki od upečatljivih citata na koje smo ondje naišli.

Niz oslikanih knjiških stranica se nastavlja slijedećim porukama:

»Najljepša djela su djela ljubavi.«

»Malo te obožavam.«

»Zašto sve mora biti logično? Neka bude malo magično.«

»Svako ljudsko ostvarenje, uvijek je autoportret.«

»Nije bitno u kakvom svijetu živiš. Bitno je kakav svijet živi u tebi.«

Riječ je o projektu »Lutajuća knjiga«, zapravo prodajnoj izložbi Antonelle Šantek, koja traje do 26. ožujka.

Antonella Šantek (29) rođena je u Velikoj Gorici, a živi u Zagrebu. Crta, slika i kreativno se izražava već 10 godina. Njeno stvaralaštvo zaokuplja ljubav prema životu, ljudima, prirodi, knjigama i kazalištu. Sudjelovala je na raznim grupnim alternativnim izložbama i projektima. Također je od 2014. godine s Milom Mrvaljom, nekadašnjim beskućnikom kojeg je upoznala na ulici, osnovala Humanitarnu udrugu Fajter, za pomoć beskućnicima.

Zadnje tri godine radi na projektu »Lutajuća knjiga«, u sklopu kojeg oslikava stare i odbačene knjige, a njeni se radovi mogu vidjeti na ulicama Zagreba. Odlučila je nekako iskoristiti te stranice koje više nitko ne čitala te ih je »restaurirala« mislima, citatima, izjavama. Onako ekspresivno i u trenutku…

Ona želi izvući umjetnost izvan zidova velikih muzeja. Ona ruši granice kako bi umjetnost trebala izgledati i tko je sve ima priliku doživjeti. Nekako u stilu američkog likovnog umjetnika Keitha Haringa, koji je rekao: »Umjetnost je za svakoga!«

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni