Lustigovo predavanje o preživljavanju u Auschwitzu okupilo stotine mladih

Lustigovo predavanje o preživljavanju u Auschwitzu okupilo stotine mladih

„Moja obitelj pobjegla je 1941. iz Osijeka. Pobjegli smo rijekom Dravom u jednom čamcu. Sjećam se jednog velikog sanduka koji su ponijeli mama i tata…“, započeo je u ponedjeljak pred prepunom dvoranom svoju ispovijest redatelj Branko Lustig na tradicionalnom edukacijskom jutru koje se u sklopu Festivala tolerancije održava u Kinu Europa. Više od 600 učenika s pažnjom je slušalo tužnu priču o preživljavanju u zloglasnom logoru Auschwitz.

„Stalno su nas prebrojavali. Kad su nas budili, kad smo kretali u rudnik, brojanje u rudniku, brojanje nakon rada u rudniku, brojanje prije marša od šest kilometara natrag u logor… Ja sam bio broj A3317. Dobio sam ga čim smo dovedeni u logor i iskrcani iz vagona“, pričao je Branko koji je u logoru završio sa samo 12 godina. Edukacijska jutra obrazovni su program Festivala tolerancije, a u mlađim generacijama potiču razvijanje razumijevanja i tolerancije i pružaju mogućnost shvaćanja događaja vezanih uz holokaust.

Dokumentarnim filmom „Moj bijeg“, o teškom putu izbjeglica iz Sirije, Afganistana i Eritreje prema Europi, predstavio se Human Rights Film Festival Barcelona. Direktor festivala Toni Navarro i direktor produkcije José Prieto istaknuli su kako ovaj najstariji festival ljudskih prava promovira poštovanje, toleranciju, nenasilje i prihvaćanje različitosti. Festival je dobitnik mnogih nagrada, a promovira poštovanje, toleranciju, nenasilje i prihvaćanje različitosti.

Kakvo je stanje u hrvatskim medijima, mogu li novinari odoljeti pritiscima, postoji li neovisno novinarstvo, što je s istraživačkim novinarstvom? Samo su neka od pitanja koja su se postavila na okruglom stolu „Redakcije pod paljbom – nasilje prema novinarima i govor mržnje u medijima“. Odgovore su pokušali dati poznati istraživački novinar Hrvoje Appelt, novinarka i urednica neovisnog portala H-alter Ana Kuzmanović, Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i Dražen Hoffman iz GONG-a i direktor Human Rights Film festivala Barcelona Toni Navarro.

Više informacija na: www.festivaloftolerance.com/zagreb (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni