Lunohod-1 spušten na Mjesec 17. studenoga 1970.

Lunohod-1 spušten na Mjesec 17. studenoga 1970.

(Naslovna fotografija: Lunohod-1, © Ljubaznošću: The Huffington Post UK)

Na današnji dan, 17. studenoga 1970. godine, Sovjetski savez je spustio na površinu Mjeseca Lunohod-1, prvo daljinski upravljano vozilo.

Lunohod je bio bez posade, namijenjen površinskom istraživanju Mjeseca u sklopu sovjetskoga svemirskoga programa “Luna”. Lunohod-1 spušten je na Mjesec svemirskom letjelicom Luna 17. Bilo je to vozilo s 8 kotača od kojih se svaki pokretao zasebnim elektromotorom. Njegova visina je iznosila 135 cm, dužina 170 cm, širna 160 cm, a ukupna masa 840 kg. Razvijalo je brzinu do 2 km/h. Na Lunohodu-1 bile su montirane četiri televizijske kamere, a slike su prenošene u zemaljski centar, odakle se daljinski upravljalo vozilom. Mjesečevo vozilo Lunohod-1 bilo je daljinski upravljan laboratorij koji je uspješno djelovao punih 9 mjeseci te prešao više od 10 km. Snimio je na desetke tisuća snimaka i proveo više od petsto analiza Mjesečeva tla.

Jednako uspješno bilo i vozilo Lunohod-2, koje je u siječnju 1973. na Mjesec spustila letjelica Luna 21.

U rujnu 1971. izgubljena je veza s Lunohodom-1 da bi nakon 40 godina bila opet uspostavljena. O mjestu gde se svojevremeno zaustavio Lunohod moglo se samo nagađati jer teleskopi sa Zemlje ga nisu mogli vidjeti. Također, u 1970-ima nije postojala precizna karta Mjeseca. Tek kad je 40 godina kasnije izrađena karta, određene su koordinate svim objektima pa se moglo precizno odrediti mjeto gdje se zaustavio Lunohod-1.

Sovjetsko vozilo Lunohod-1 primijetili su 2010. Amerikanci na snimkama američkog mjesečevog satelita. Vjerna kopija Lunohoda može se vidjeti u zagrebačkom Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”.

Pripremila: Melita Funda

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t