Luiza Margan i Maja Rožman predstavit će se na europskoj izložbi The City and Me

Luiza Margan i Maja Rožman predstavit će se na europskoj izložbi The City and Me

Jedna od vodećih aktivnosti Creart projekta je putujuća izložba umjetnika, predstavnika svih 13 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održava se u tri grada, što znači da će u petogodišnjem projektu svaki partner ugostiti izložbu u svom gradu

Na izložbi The City and Me u sklopu EU projekta CreArt sudjelovat će dvije umjetnice iz Hrvatske. Kustos izložbe Lucas Cuturi je između 10 umjetnika koje je nominiralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika odabrao Luizu Margan i Maju Rožman. Treća po redu CreArt europska izložba pod nazivom The City and Me pod vodstvom održat će se u: Pardubicama, Linzu i Genovi.

CreArt projekt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine te se razvio u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija. Cilj projekta je povezivanje europskih gradova i osnaživanje suradnje među političkim, obrazovnim i kulturnim institucijama kao i predstavljanje kulturne raznolikosti i bogatstva Europe.

Jedna od vodećih aktivnosti Creart projekta je putujuća izložba umjetnika, predstavnika svih 13 gradova partnera. Svake godine velika skupna izložba održava se u tri grada, što znači da će u petogodišnjem projektu svaki partner ugostiti izložbu u svom gradu. HDLU je u 2014. na europskoj izložbi predstavio Anu Hušman te Fokus grupu (Iva Kovač i Elvis Krstulović), a u rujnu 2014. ugostio je Creart izložbu White Noise, Black Words. Tijekom trajanja projekta, na ukupno 13 izložbi bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

Luiza Margan u svojem se radu bavi istraživanjem vizualne estetike i struktura moći koje obilježavaju javni prostor, memoriju te promjene koje kreiraju društvene vrijednosti i identitet. Njena umjetnička praksa je istraživačke prirode; spaja dokumentarne i fiktivne narative bilo intervencijama u javnom prostoru ili instalacijama koje uključuju fotografije, kolaže, video, objekte i sl.

Maja Rožman u svojem se radu bavi propitivanjem i recepcijom intimnih procesa umjetničkog stvaranja. Raznovrsnost, interdisciplinarnost i višedimenzionalnost tehnika i medija u vidu crteža, instalacija i umjetničkih akcija podrazumijeva aktivno promatranje njezinih izložbenih koncepata. Kroz umjetničko djelovanje propituje trenutne stavove, misli te sadržaje kao i načine na koje ih promatrač prihvaća. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni