Lovrinović: Vlada se zalaže za politički euro

Lovrinović: Vlada se zalaže za politički euro

Saborski zastupnik tvrdi kako zbog svojih interesa uvođenje eura guraju banke, uvoznici i političari, dok svima ostalima, a posebno hrvatskim izvoznicima euro donosi daleko veće štete nego koristi. “U tom slučaju bismo imali hrvatske plaće a europske cijene”, poručio je

Saborski zastupnik stranke „Promijenimo Hrvatsku“ Ivan Lovrinović i nezavisni zastupnik Marin Škibola u srijedu su u Hrvatskom saboru na konferenciji za novinare najavili da će zatražiti saborsku raspravu o uvođenju eura u Hrvatsku. Zalažu i za raspisivanje referenduma o uvođenju eura.

Lovrinović je istaknuo da je dosadašnji proces uvođenja eura je jednostran i tendenciozan te se u suradnji hrvatske Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) pretvara se u propagandnu kampanju.

Pojasnio je da tri interesne skupine forsiraju uvođenje eura. To su bankari koji na taj način žele od svojih majki-banaka uvoziti kredite bez valutnog rizika i izbjeći velike povrate novca korisnicima dosadašnjih kredita uz valutnu klauzulu, zatim uvoznici koji također ne žele imati valutni rizik te političari koji se na taj način dodvoravaju moćnicima iz Bruxellesa kako bi zaradili funkcije unutar Europske unije.

„Svim ostalim, a posebno izvoznicima euro donosi daleko više štete nego koristi. Uštede na troškovima konverzije su marginalne u odnosu na slabljenje konkurentnosti ili siguran rast cijena koji bi uslijedio. U tom slučaju bismo imali hrvatske plaće a europske cijene. Zašto bi plaće bile niske? Zato što bismo uvođenjem eura izgubili mogućnost uravnoteženja bilance plaćanja putem tečaja, a održavanje niskih plaća ostalo bi nažalost ključni instrument održavanja konkurentnosti naših izvoznika”, izjavio je Lovrinović. Spomenuo je da trenutno najveća prijetnja po euro dolazi iz Italije koja je zapala u recesiju, čiji javni dug raste i koja bi mogla destabilizirati eurozonu i čitavu Uniju, a taj bi se poremećaj mogao prenijeti i na Hrvatsku.

Lovrinović je istaknuo je da postoji ekonomski i politički euro, a politički se želi uvesti bez obzira na posljedice s ciljem širenja EU-a i bržeg stvaranja zajedničke države. Lovrinović je rekao da za koncept političkog eura nisu biti ekonomski pokazatelji niti tajming.

„Za politički euro zalaže se ova Vlada, a posebno predsjednik Vlade Plenković, bez obzira na sve probleme koje imamo, a to je predzadnje mjesto po životnom standardu u Europskoj uniji, po nižoj produktivnosti, po odljevu najboljih radnika“, rekao je Lovrinović.

Poručio je da ako se nastavi s jednostranom kampanjom o uvođenju eura i ne dođe do rasprave u Saboru da će se tražiti podrška svih stranaka u za raspisivanje referenduma o euru.

Zastupnik Škibola je rekao da guverner Boris Vujčić i njegova ekipa viceguvernera u HNB-u neće preispitivati trenutak povoljan za uvođenje eura nego će prema postavljenoj agendi forsirati njegovo uvođenje, bez obzira što građani o tome misle i hoće li u konačnici imati koristi od uvođenja eura. Naglasio je da se o uvođenju eura može govoriti tek onda kada hrvatski građani budu imali plaće kao u Njemačkoj, Aaustriji i drugim razvijenim europskim državama.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni