Lovrinović: Imunološki mora biti dio Strategije obrane RH

Lovrinović: Imunološki mora biti dio Strategije obrane RH

Plan raznih ‘jastrebova’ bio je da rasture Imunološki zavod, a da se na atraktivnom zemljištu izgrade ruralne vile, kazao je saborski zastupnik

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i zastupnik Živog zida u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić su u četvrtak na konferenciji za novinare ispred zgrade Imunološkog zavoda u Rockefellerovoj ulici ukazali na važnost hitnog pokretanja proizvodnje u ovoj javozdravstvenoj ustanovi.

Zastupnik Lovrinović je istaknuo da se situacija vezano uz Imunološki zavod mora riješiti u roku od tri mjeseca. Rješenje za dugove Imunološkog zavoda vidi u prodaji atraktivnog zemljišta na kojem se nalaze zgrade Zavoda, a koje se procjenjuje na oko 100 milijuna kuna.

Lovrinović smatra da Imunološki zavod treba premjestiti na područje Velike Gorice ili Svetog Ivana Zeline.

„Na jednom mjestu treba biti moderan Imunološki zavod. Razni ‘jastrebovi’ su proteklih godina i mjeseci obećavali tako nešto. Međutim, njihov plan je bio da rasture Imunološki zavod, a da se na atraktivnom zemljištu izgrade ruralne vile“, kazao je Lovrinović. Naglasio je da su virusna cjepiva u objektu Imunološkog zavoda njegov najveći kapital.

„To su ampule u kojima se nalaze sojevi virusa, od njih se može napraviti milijun cjepiva. Ono što je kapital, procjenjuje se da bi se moglo ostvariti 2 milijarde kuna“, izjavio je Lovrinović. Poručio je da postoje svi preduvjeti za ponovno oživljavanje proizvodnje u Imunološkom zavodu, koji bi u roku 10 godina ponovno postao svjetski brend. U njemu bi se zaposlili najbolji stručnjaci istraživačkih instituta i medicinskih fakulteta te da bi kao tvrtka ostvarivao veliki profit za Hrvatsku, ali bi prije svega služio za zaštiti građana.

„Svima je jasno od kakvog je strateškog, nacionalnog interesa Imunološki zavod, koji je u stanju ne samo proizvoditi cjepiva, nego i stvarati veliki profit. Cjepiva su bila kvalitetna i dok ih je proizvodio nije bilo otpora u cijepljenju djece. Danas je Imunološki zavod izgubio svoju funkciju”, rekao je Jozo Ezgeta iz Promijenimo Hrvatsku. Naglasio je da ova ustanova mora ponovno zaživijeti i dići se na viši nivo.

„Smatram da javnost mora izvršiti određeni pritisak na vladajuće strukture da se pitanje o Imunološkom zavodu stavi na dnevni red, da se o njemu porazgovara i donesu zaključci kako bi ova ustanova ponovno zablistala o nekadašnjim sjajem“, ustvrdio je dokror Ezgeta.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić složio se da se mora obnoviti proizvodnja u Zavodu.

„Hrvatska se prema Europi obveza da je biotehnologija, a ova ustanova je biotehnološko postrojenje, prioritet u povlačenju sredstava iz europskih fondova. Novac stoji tamo i čeka, a nitko se nije odvažio za izradu projekta pa da se financira s 200 milijuna iz EU fondova. To nije nikakav novac u razmjerima državnog proračuna. Gradonačelnik Bandić je dao 177 milijuna kuna za poslove obnove dječjih igrališta, a rečeno je da treba 5 milijuna, 270 milijuna kuna vrijedi jedan brod koji smo platili iz državnog proračuna Brodosplitu ili Uljaniku,a koji nikad nije napravljen. Milijarde su dane u brodogradnju“, tvrdi Sinčić. Dodao je kako nije problem u novcu već u nedostatku političke volje.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni