Lovrinović: HBOR mora imati ključnu ulogu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja

Lovrinović: HBOR mora imati ključnu ulogu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja

“Prozivanje Uprave da mora sačiniti program restrukturiranja najbolji je znak da Vlada nema rješenja, ne brine o brodogradnji i time pogoduje drugim interesnim skupinama koje žele propast Uljanika zbog nekretnina”, ustvrdio je Lovrinović

Saborski zastupnik stranke “Promijenimo Hrvatsku”, Ivan Lovrinović u srijedu je na konferenciji za novinare optužio Vladu da koči restrukturiranje Uljanika čime bi se spasila brodogradnja, radna mjesta, a time i plaće.

Naglasio je da Vlada napravila PR predstavu glumeći spašavanje radnih mjesta i brodogradnju, traženjem rješenja za plaće radnika na razini mjesec po mjesec, a “strateški ne čini ono što treba”.

Lovrinović je rekao kako je nevjerojatno da Vlada očekuje da dva brodogradilišta kroz program restrukturiranja spase oni koji su ih doveli na rub propasti te čak s njima surađuje.

„Država se mora prestati ponašati maćehinski, treba čvrsto pomoći u rješenju problema ili reći da ne želi spašavati brodogradilište Uljanik pa neka ide u stečaj. Nije točno ono što govori Vlada da se ne može financijski intervenirati. Dobar primjer je najveće talijansko i europsko brodogradilište Fincantieri koje je 80 posto u rukama države“, rekao je Lovrinović. Naglasio je kako je prozivanje Uprave da mora sačiniti program restrukturiranja najbolji znak da Vlada nema rješenja, ne brine o brodogradnji i time pogoduje drugim interesnim skupinama koje žele propast Uljanika zbog nekretnina.

Lovrinović smatra da država preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Hrvatske poštanske banke na godinu dana mora osigurati financiranje, dati priliku da se provede pravo restrukturiranje brodogradilišta, jer bez financijske injekcije sve propada, a taj bi se novac trebao vratiti.

Osvrnuo se na financiranje Uljanika, što se ističe kao problem te je podsjetio da je Vlada u ožujku ove godine Uljanik plovidbi odobrila jamstvo od 43 milijuna dolara, iako je riječ o privatnoj firmi. Stoga je Lovrinović zatražio da premijer Andrej Plenković objasni zašto o tome nije obavijestio Sabor i hrvatsku javnost.

Što se tiče strateškog partnera, rekao je da je izbor prepušten Upravi, unatoč činjenici da su radnici suvlasnici 45 posto brodogradilišta, a država 25 posto.

„Taj strateški partner niti ima dovoljno novaca, a posebno nema znanja i iskustva te vizije o brodogradnji. Uljanik i 3. maj vidi samo kao velike nekretnine. Stoga se stranka Promijenimo Hrvatsku zalaže za ozbiljan pristup i ozbiljnog partnera u brodogradnji“, tvrdi Lovrinović. Naglasio je kako su radnici formalno najveći dioničari Uljanik grupe, ali bez ikakvog utjecaja što je rezultat dobro osmišljenog političkog restrukturiranja.

„Radnici kao najveći dioničari moraju preuzeti stvar u svoje ruke. Stranka Promijenimo Hrvatsku je predložila radnicima prije dva mjeseca hitno formiranje udruge malih dioničara. Cilj ne može biti samo borba za plaću svaki mjesec, već borba za drugačiji, efikasniji Uljanik koji će donijeti stabilnost radnog mjesta i redovite plaće“, istaknuo je Lovrinović.

Što se tiče Uprave smatra da ljudi u njoj ne mogu provesti restrukturiranje brodogradilišta koja su doveli do ponora te se pita zašto su još uvijek u Upravi, tko ih štiti i zašto. Podsjetio je kako je predsjednik Nadzornog odbora grupe još uvijek direktor privatne firme Uljanik plovidba, što je sukob interesa koji se tolerira, a Vlada jasno pokazuje da podržava stanje nereda koje vodi u stečaj.

„Eventualno urušavanje brodogradilišta povuklo bi za sobom čitav lanac tvrtki koje su njihovi kooperanti, Brodarski institut i pojedine fakultete što je nedopustivo i borit ćemo se protiv toga”, poručio je Lovrinović. Predstavio je i prijedloge rješenja stranke “Promijenimo Hrvatsku”, kao što su micanje političkog klijentelizma iz Uljanika, hitnu promjenu Uprave i Nadzornog odbora, odvajanje 3. maja od Uljanika uz povrat novca, plan restrukturiranja koji moraju napraviti nova Uprava i radnici, uz pomoć odgovarajućih državnih institucija, da se Uljanik i 3. maj daju radnicima za po 1 kunu, da se provede dokapitalizacija, odnosno vlasničko restrukturiranje u kojem će sudjelovati radnici, investitori, javna i privatna poduzeća, banke, fondovi i građani.

Lovrinović je naglasio kako iskustva pokazuju da nigdje u svijetu privatni kapital nije dovoljno zainteresiran za brodogradnju te da država uz radničko dioničarstvo igra presudnu ulogu, ali putem svojih financijskih institucija. Što se tiče Hrvatske Hrvatska banka za obnovu i razvoj mora preuzeti ključnu ulogu u restrukturiranju brodogradilišta.

Lovrinović je najavio da će njegova stranka organizirati skup u Puli te će pokazati radnicima kako obraniti Uljanik i 3. maj od špekulanata, političkih mreža, postaviti brodogradilišta na zdrave noge i efikasno njima upravljati.

Lovrinović je komentirao i novi program restrukturiranja brodogradilišta koji je najavio ministar gospodarstva Darko Horvat. Kazao je da je 28. lipnja 2013. godine njezin tadašnji potpredsjednik Ivan Vrdoljak u ime Vlade potpisao ugovor po kojem se 3. maj prodaje Uljaniku za 1 kunu.

„Nedugo nakon toga je oko 520 milijuna kuna likvidnosti Uljanik izvukao iz 3. maja, što je pogoršalo situaciju u Uljaniku i 3. maju i vidimo da su oba brodogradilišta na koljenima. Nikada 3. maj nije trebao biti dio Uljanika. To je Vlada napravila isključivo za potrebe ulaska u Europsku uniju, to je bilo političko restrukturiranje, pod pritiskom. Sada se ono što je pogrešno napravljeno nastoji ispraviti, 3. maj se vraća u početnu poziciju. No obje se firme moraju restrukturirati, moraju ući u nove programe remonta, da izrađuju borbena plovila, moru izrađivati dijelove za obnovljive izvore energije ili štošta drugo. Ono što radi ova Vlada je nastavak političkog restrukturiranja, odnosno nečinjenja“, rekao je Lovrinović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni