Lovrić prijavio Tomaševića i Korlaeta Povjerenstvu za sukob interesa

Lovrić prijavio Tomaševića i Korlaeta Povjerenstvu za sukob interesa

(Gradskom zastupniku je sporna Sporna javna nabava za projektiranje novog stadiona u Kranjčevićevoj / Foto: Grad Zagreb)

Gradski zastupnik Ivica Lovrić (nez.) danas je predao prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovog zamjenika Luke Korlaeta.

»Danas sam predao prijavu Povjerenstvu za sukob interesa protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovog zamjenika Luke Korlaeta jer su, izbjegavajući zakonske propise, pogodovali interesno povezanom prof. Kasunu s Arhitektonskog fakulteta te su mu mimo javnog natječaja dodijelili poslove oko projektiranja stadiona u Kranjčevićevoj«, navodi Lovrić u svom periopćenju.

Lovrić navodi kako je, prema javno dostupnim podacima, evidentno da su prof. Kasun i zamjenik Korlaet kolege s iste katedre Arhitektonskog fakulteta.

»Nadalje, supruga prof. Kasuna je donatorica i vijećnica stranke MOŽEMO te su ona i suprug imenovani od strane gradonačelnika Tomaševića u više upravljačkih tijela u ustanovama Grada Zagreba«, dodaje.

Lovrić ističe kako iz navedenog proizlazi da je prilikom »netransparentnog provođenja postupka javne nabave« došlo do pogodovanja te se jasno očituje »eklatantan primjer sukoba interesa te zlouporabe položaja u vođenju Grada«.

Naručivanje projekta podijeljeno u tri jednostavne nabave

Lovrić tvrdi kako je namjerno izbjegavanje provođenja objedinjenog postupka javne nabave u predmetu izrade idejnog projekta stadiona u Kranjčevićevoj najevidentniji primjer pogodovanja prof. Kasunu od strane gradonačelnika Tomaševića i njegovog zamjenika Korlaeta.

»Naime, naručivanje izrade idejnog projekta podijelili su u 3 jednostavne nabave«, navodi Lovrić.

Prvotno je bio postupak javne nabave do 30.000,00 kn, izdana je narudžbenica na 23.900,00 kn (oznaka javne nabave 1034-2022-EBV) u Izmjenama i dopuni Plana nabave Grada Zagreba za 2022. od 25.07.2022. Nakon toga slijedi još jedna izmjena oznake 71320000-7 1651-2022-EBV na 69.000 kn, a izdana je narudžbenica na 68.500,00 kn, te konačno i posljednja izmjena oznake N 71320000-7 1967-2022-EBV na 199.000 kn, a izdana je narudžbenica na 198.000,00 kn.

Gradski zastupnik tvrdi kako je iz toga razvidno da su naložena i provedena tri odvojena postupka jednostavne nabave u cilju izbjegavanja otvorenog objedinjenog postupka javne nabave te izdavanja 2 narudžbenice Arhitektonskom fakultetu iza kojeg stoji kao autor idejnog rješenja prof. Kasun.

»Zaključno, gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov zamjenik Luka Korlaet su koristeći svoj položaj i ovlasti, kao i zaobilaženjem pravila javne nabave, pogodovali prof. Kasunu, a s kojim su otprije u bliskoj korelaciji odnosa, te su svojim postupanjem razvili opravdanu sumnju na postojanje sukoba interesa«, zaključuje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni