Lovrić: “Ovo je Tomaševićev ideološki obračun s roditeljima i djecom”

Lovrić: “Ovo je Tomaševićev ideološki obračun s roditeljima i djecom”

Nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić danas je reagirao na odluku Visokog upravnog suda koji je proglasio zakonitom odluku Grada Zagreba o smanjenju naknade za roditelje odgojitelje i postupnom ukidanju te mjere.

Tvrdi kako je odluka Visokog upravnog suda »omogućila nastavak Tomaševićeva ideološkog obračuna s tisućama zagrebačke djece i njihovih roditelja koji su korisnici mjere roditelj odgojitelj«.

»Od početka mandata gradonačelnik provodi svoju ideološku politiku, koja je između ostalog i antinatalitetna, jer je jedan od njezinih ciljeva i smanjenje broja novorođene djece u Gradu Zagrebu«, istaknuo je Lovrić u svom priopćenju. 

»Svjedočimo kako se od strane vladajućih namjerno zanemaruje teško demografsko stanje u Republici Hrvatskoj i ukidaju pronatalitetne mjere koje su nastale kao rezultat znanstvenih istraživanja i zaključaka te su sukladne praksama razvijenih europskih zemalja«, dodaje.

Ivica Lovrić ističe kako se ukidanjem mjere roditelj odgojitelj otežava socijalni položaj 30.000 roditelja i djece koja su njome obuhvaćena. Među njima su i brojne ugrožene najranjivije skupine: roditelji djece s teškoćama, samohrani roditelji, žene koje su dobile mogućnost izlaska iz nasilnih zajednica…

Nedostaje mjesta u dječjim vrtićima

»Također, ukidanje će rezultirati brojnim višestrukim poteškoćama ne samo za roditelje i djecu koji se koriste mjerom roditelj odgojitelj već i za sve roditelje djece predškolske dobi u Gradu Zagrebu«, navodi Lovrić.

Upozorava kako prema procjenama trenutačno u Zagrebu nedostaje 3.300 slobodnih mjesta za upis djece u gradske dječje vrtiće. A kad tome pridodamo još između 6.000 i 7.000 djece vrtićke dobi obuhvaćenih mjerom, izgledno je da će u sljedećoj pedagoškoj godini nedostajati gotovo 10.000 slobodnih mjesta, zaključuje Lovrić.

»Kad uzmemo u obzir da aktualna gradska vlast u gotovo 2 godine nije sagradila nijedan novi kvadrat vrtića te da su u tijeku izgradnje tek 3 manja područna vrtića s kapacitetom za primitak sveukupno 200 djece, nerealno je očekivati da će se do rujna ove godine otvoriti novih 500 odgojnih skupina, odnosno sagraditi 50 novih dječjih vrtića koliko je stvarno potrebno«, konstatira gradski zastupnik.

Navodi kako se stoga kao ključno nameće pitanje: kako je sud mogao zauzeti stajalište da su kompenzacijske mjere dostatne da adekvatno osiguraju upis svoj djeci kojoj je to potrebno, odnosno gdje će roditelji odgojitelji zbrinuti djecu ako se zaposle?

»Ovo je samo jedna od brojnih šteta koje trpe građani kao posljedicu Tomaševićeva terora od čega ću ih i dalje nastojati zaštititi. U ovom konkretnom slučaju nastavit ću pravnu borbu protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj na Ustavnom sudu RH, a po potrebi i na Europskom sudu za ljudska prava«, poručuje Lovrić u svom priopćenju. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni